Марко пие вино на Рамазан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Марко пие вино на Рамазан (српски: Марко пије уз Рамазан вино) - српска епска (јуначка) песна.

Содржина[уреди | уреди извор]

Царот Сулејман издава проглас во кој се забранува на Рамазан да се пие вино, да не се носи зелена облека, да не се носи сабја и да не се игра оро. Крале Марко не ја почитува наредбата и уште ги принудува оџите и аџиите да пијат вино. Поради тоа, Турците поднесуваат жалба до царот и тој го повикува Марко кај себе. Марко оди кај царот, но раката ја држи на сабјата и го повлекува боздоганот. Притоа, тој ги оправдува своите постапки, велејќи дека, во случај на кавга најпрпин, ќе настрада оној кој е во неговата непосредна близина. Слушајќи ги тие зборови, царот погледнува наоколу и сфаќа дека тој е најблизу до Марко и, уплашен, му дава стотина дукати и го ослободува.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 202-204.