Марково неравенство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марково неравенство се изучува во теоријата на веројатност. Ова неравенство ја дава горната граница на веројатноста дека една ненегативна случајна променлива е поголема или еднаква на дадена позитивна константа.

Теорема[уреди | уреди извор]

Нека е случајна променлива со веројатносна густина , таква што за . Тогаш за произволен позитивен реален број важи неравенството:

каде е средната вредност на случајната променлива .

Доказ[уреди | уреди извор]

Доказот следи од:

земајќи дека последниот интеграл е еднаков на веројатноста .

Наводи[уреди | уреди извор]

  • A. Papoulis, S. Unnikrishna Pillai, "Probability, Random Variables and Stochastic Processes", Fourth edition, McGraw-Hill, 2002

Поврзано[уреди | уреди извор]