Маркизат Салуцо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маркизат Салуцо
Marchesato di Saluzzo
1125–1548
Знаме Грб
Местоположба на Салуцо
Маркгрофовија на Салуцо (жолта) во 1494 година
Главен град Салуцо
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Основана 1125
 -  Припојување кон Франција 23 февруари 1548

Маркизат Салуцо (италијански: Marchesato di Saluzzo; француски: Marquisat de Saluces) — историска италијанска држава која ги опфаќала француските и пиемонтските територии на Алпите. Маркгрофовијата Салуцо окупирала делови од италијанската провинција Кунео и градот Торино, а понекогаш и области сега под француска контрола; јадрото на нејзините поседи била областа помеѓу Стура ди Демонте, реката По и Алпите.