Маркетинг на содржина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Маркетинг на содржина или контент маркетинг (англиски: content marketing) — техника на создавање и дистрибуција на содржина, чија цел е да остави впечаток и да создаде вредност кај целната онлајн публика.[1] Овој маркетинг е насочен кон создавање комуникација со клиентите и градење на долгорочна доверба. Преку содржината се пренесуваат битни информации до потенцијалните потрошувачи кои добиваат јасна слика за производот.

Одлики на маркетингот на содржина[уреди | уреди извор]

Главна одлика на овој тип на маркетинг е неговата ненаметлива комуникација со потенцијалните потрошувачи, чија цел е да ги информира и образува за да го доближи производот/услугата поблиску до нив.

Други, основни одлики на маркетингот на содржина се:

 • детално познавање на целната онлајн публика
 • начин на стигнување до целната публика
 • комуникација со целната публика која не е фокусирана на дирекна продажба
 • комуникација со публиката
 • создавање на квалитетна содржина
 • континуирана дистрибуција на содржината
 • активирање на публиката

Содржина[уреди | уреди извор]

Содржината може да биде сè:

 • блог постови
 • влогови
 • слики
 • видеа
 • аудио презентација
 • презентации
 • инфографици
 • електронски книги

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Wainwright, Corey. „Content Marketing Strategy: A Comprehensive Guide for Modern Marketers“. Hubspot.