Маркетинг комуникации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Маркетинг комуникации (MC, marcom(s), marcomm(s)) користи различни маркетинг канали и алатки во комбинација:[1] Маркетинг каналите на комуникација се фокусираат на било кој начин на бизнис комуникацијата, порака до саканиот пазар, или на пазарот во целина. Маркетинг алатката за комуникација може да биде ништо од: рекламирање, лична продажба, директен маркетинг, спонзорство, комуникација, промоција и односи со јавноста.

MC се составени од маркетинг миксот кој е составен од 4P е: Цена, Промоција, Место и Производот, за деловна продажба на стока, и направен е од 7P е: Цена, Промоција, Место, Производ, Луѓето, материјалните докази и Процесот, за услуги засновани бизнис.[2]

Преглед[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Tomse, & Snoj, 2014
  2. Kusumawati, R. D., Oswari, T., Utomo, R. B., & Kumar, V. (2014). The Influence of 7P's of Marketing Mix on Buying Intention of Music Product in Indonesia. Procedia Engineering, 97, 1765-1771.