Маркгрофовија Монферат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маркгрофовија Монферат
Marchesato del Monferrato
961–1574
Знаме Грб
Маркгрофовија на Монферат (сина) во 1494 година
Главен град Казале Монферато
Јазици Италијански
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Основана 961
 -  Подигната во Војводство Монферат 1574

Маркгрофовија Монферат (италијански: Marchesato del Monferrato; германски: Markgrafschaft Montferrat) — маркгрофовија на Светото Римско Царство во Пиемонт, сместена помеѓу Торино и Џенова во Италија од 967 до 1574 година. Маркгрофовијата била подигната во Војводство Монферат во 1574 година.