Марија Иванов

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марија Иванов (моминско Смиљковиќ) е српски биолог и доктор на науки.

Родена е на 19 август 1989 година. во Крушевац, каде што дипломирала на Медицинскиот факултет на насоката фармацевтски техничар. Дипломирала на Катедрата за молекуларна биологија на Биолошкиот факултет на Универзитетот во Белград во 2012 година. година, а потоа магистрирала и докторирала на истиот факултет.

Од октомври 2013 г била ангажирана во проектот „Карактеризација и примена на габични метаболити и утврдување на потенцијалот на нови биофунгициди“ како истражувачки приправник, а од ноември 2016 година го продолжила својот ангажман како научен соработник во Миколошката лабораторија на Институтот за биолошки истражувања „Синиша Станковиќ“ .[1][2] Таа има објавено над 50 научно-истражувачки трудови од областа на микологијата, ботаниката, микробиологијата и молекуларната биологија . Нејзиното истражување е фокусирано првенствено на антимикробната активност на новите агенси од различни аспекти, вклучувајќи го и влијанието на потенцијалните нови терапевтски средства за сузбивање на вирулентноста на патогените микроорганизми.[3]

Таа е член на Српското здружение за молекуларна биологија, Биохемиското друштво на Србија и Здружението на микробиолози на Србија . Таа е добитник на националната стипендија „За жени во науката“ за 2021 година. една година.[4][5]

Наводи[уреди | уреди извор]

Предлошка:Рефлист

  1. Иванов, Марија. „Механизми деловања одабраних флавоноида, терпена и нитратних естара хетероцикличних једињења на изолате Candida albicans из усне дупље човека“ (PDF). Биолошки факултет Универзитета у Београду.
  2. „SRPSKA NAUČNICA POMERA SVETSKE GRANICE LEČENJA! Traži novi lek za kandidu i stvara NOVE METODE LEČENJA!“. kurir.rs (српски).
  3. „Za žene u nauci - Nacionalne stipendije Srbija“. www.zeneunauci.co.rs.
  4. Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Nagrađene tri talentovane naučnice iz Srbije u sklopu čuvenog svetskog programa „Za žene u nauci". www.rts.rs.
  5. „Савет за сарадњу науке и привреде“. nip.rs.