Марија Борди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марија Борди ( руски: Мария Борди, родена 1918 година) била советски фотограф за вести и офицер за односи со јавноста во Обединетите нации .

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

Марија Борди е родена во Торопец (Торопец), Гувернерот Псков, Русија, 400 км западно од Москва во 1918 година, а дипломирала на Колеџот за странски јазици во Москва.

Борди работела како фотограф на вести во Виена, Париз и Њујорк, каде што студирала на Факултетот за модемска фотографија (SMP), основана во 1939 година на 487 Park Avenue, Њујорк.[1]

Течно зборувала руски, англиски, француски, германски и шпански, таа била една од четворицата фотографи за печат вработени во Њујорк во Секцијата за филмови и визуелни информации на Секретаријатот на Обединетите нации во нејзиниот Оддел за информации од јавен карактер (DPI), основан во 1946.[2][2] Нејзините фотографии биле широко дистрибуирани во различни медиуми во форма на соопштенија за печатот, постери и брошури и како едукативни филмски ленти (мултимедијален формат од средината на векот).

Забележлива работа[уреди | уреди извор]

Мурален отпечаток од нејзината фотографија од Генералното собрание на Обединетите нации се појавил како најголема слика на светската турнеја на изложбата „Семејството на човекот “ на Едвард Стајхен.[3] Копија се чува во колекцијата Медисон Дигитална база на податоци за слики (MDID) на Универзитетот Џејмс Медисон и на 1141 слики од неа може да се пристапи во архивата за вести и медиуми на Обединетите нации. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. see advertisement in Popular Photography, Jan. 1957, Vol. 40, No. 1, 47
  2. 2,0 2,1 Bruce Downes ‘Photography at the United Nations’ in Popular Photography Jun 1947 Vol. 20, No. 6, 181
  3. Hurm, Gerd (2018) 'Reassessing Roland Barthes's Myth of The Family of Man' in Hurm, Gerd, (editor.); Reitz, Anke, (editor.); Zamir, Shamoon, (editor.) (2018), The family of man revisited : photography in a global age, London I.B.Tauris, ISBN 978-1-78672-297-3, 29, 102