Марга Фаулстих

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марга Фаулстих (германски: Marga Faulstich; 16 јуни 19151 февруари 1998) — германска хемичарка за стакло. Работела за Schott AG 44 години. За тоа време, таа работела на повеќе од 300 видови оптички очила. На нејзино име биле регистрирани 40 патенти. Таа била првата жена да биде извршен директор во Schott AG.

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

Марга Фаулстих е родена во Вајмар во 1915 година. Во 1922 година, семејството се преселило во Јена, каде Фаулстих посетувала средно училиште. По завршувањето на средното училиште во 1935 година, таа започнала да тренира како дипломиран асистент во Schott AG, еден од водечките производители на оптички и технички специјални очила во Европа. На почетокот таа работела на развој на тенки филмови. Пронајдоците од нејзините истражувања сè уште се користат во производството на очила за сонце, антирефлексивни леќи и стаклени фасади.

Фаулстих брзо напредувала во кариерата. Нејзиниот вереник загинал во Втората светска војна, а оттогаш таа се фокусирала само на нејзината работа. Во 1942 година студирала хемија истовремено работејќи во Schott AG. Не можела да ги заврши студиите бидејќи ситуацијата се променила по Втората светска војна. Најнапредниот објект за производство на стакло во светот во тоа време бил во Јена, која се наоѓала во советската окупациска зона .

Во 1949 била изградена нова истражувачка лабораторија во Ландсхут. По експропријацијата на фабриката во Јена во 1948 година и цврсто воспоставување на поделбата на Германија во 1949 година, одлучено било да се изгради нова фабрика во Мајнц за „41 производители на стакло“ на Schott AG.

Новата фабрика на периферијата на Мајнц-Нојштад била отворена во 1952 година. Овде Марга Фаулстих продолжила да работи на истражување и развој на нови оптички очила, со посебен фокус на леќи за микроскопи и двогледи.

Марга Фаулстих добила меѓународно признание за пронајдокот на лесниот објектив SF 64, за кој била наградена во 1973 година. Во 1979 година се пензионирала после 44 годишна работа во Schott AG. Следните години ги поминала патувајќи низ светот, но сепак одржувала предавања и презентации на конференции за стакло. Таа починала на 1 февруари 1998 година во Мајнц, на 82-годишна возраст.