Прејди на содржината

Маргарета Леијонхуфвуд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кралицата Маргарет како што е прикажано на нејзиниот гроб споменик.

Маргарет Лејонхуфвуд ( моминско Маргарета Ериксдотер ; 1 јануари 1516 - 26 август 1551 година) била кралица на Шведска од 1536 до 1551 година со брак со кралот Густав I. Таа играла политичка улога како советник и посредник на нејзиниот сопруг Кралот.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ран живот[уреди | уреди извор]

Маргарет Лејјонхувфуд била член на едно од најмоќните благороднички семејства во Шведска: раниот клан Лејјонхуфвуд од шведското благородништво (името значи Лавовска глава ), како ќерка на Ерик Абрахамсон Лејјонхввуд, човек погубен во крвопролевањето во Стокхолм, и Ебара Ебарик, вториот братучед на кралот Густав.

Многу малку се знае за нејзиниот живот пред нејзиниот брак. Нејзиниот татко бил погубен кога таа имала четири години, а за тоа време се криела со нејзината мајка и браќата и сестрите во манастирот Вестерос.[1] Детството го поминала главно во замокот Ло во Вестерјетланд и Екеберг во Нерке. Во тоа време, современиот образовен идеал за една шведска благородничка била да се учи по читање, пишување, економија и математика. Од неа се очекувало да научи како да управува со голем имот и имот и да ги извршува должностите на нејзиниот иден брачен другар во негово отсуство, како и да знае барем германски јазик освен шведски и да се однесува со понизност, но и достоинство со читање верска литература. Конечно, било вообичаено една девојка од благородништвото да помине извесно време во манастир за да го заврши своето образование, а Маргарет веројатно го добила ова вообичаено образование.[1]

Иако нема експлицитна потврда за ова, се смета дека е многу веројатно Маргарет да служела како слугинка на кралицата Катерина од Саксо-Лауенбург : таа имала петнаесет години во 1531 година кога кралот се оженил со Катерина. Нејзината сестра Брита се омажила за омилениот дворјанин на кралот Густав Олофсон Стенбок во присуство на кралската двојка набргу потоа, и иако не преживеал списокот на дами на кралицата Катерина, социјалната положба, врските, возраста и современиот обичај на Маргарет го прават исклучително веројатно дека таа го завршила своето образование преку служење на кралицата, како што било обичај за девојчињата на нејзината позиција во тоа време.[1]

Брак[уреди | уреди извор]

Во 1535 година, кралот станал вдовец по смртта на Катерина Саксо-Лауенбург и останал со само едно легитимно дете и наследник. Нов брак за кралот се сметал за неопходен, а неговата одлука да избере брачен другар од благородништвото била објаснета со потребата да обезбеди внатрешна поддршка и сојузници меѓу благородништвото за неговото владеење, како и поради политичките и верските тешкотии, заедно со со големи трошоци и време, вклучени во преговорите за брак со странска принцеза.[2]

Маргарет била избрана да се омажи за кралот бидејќи припаѓала на едно од водечките благородни семејства на царството, создавајќи сојуз меѓу кралот и една од најмоќните фракции на благородништвото; нејзината мајка била роднина на кралот, а нејзините сестри биле во брак со омилените дворјани на кралот: Биргита „Брита“ со Густав Олофсон Стенбок и Ана со Аксел Ериксон Биелке.[1]

Нема потврда за тоа како Маргарет се чувствувала за бракот: и црковниот закон, како и световниот закон, ги забранувале присилните бракови, но и религиозните и световните обичаи барале децата да ги слушаат своите родители. Според традиционалната приказна, Маргарет се сокрила во кутија кога кралот дошол на имотот на нејзиниот родител да ја запроси.[1]

Маргарет се омажила за кралот Густав I октомври 1536 година во катедралата во Упсала на церемонија што ја водел архиепископот Лаурентиј Петри и таму била крунисана за кралица следниот ден.[2] На нејзината венчавка, нејзините браќа Абрахам и Стен биле прогласени за витези, како и нејзиниот зет го добиле името riksråd, започнувајќи го периодот на Kungafränderna („Роднините на кралот“), што значи роднините што ги стекнал преку брак со Маргарет, во кој нејзините роднини добивале истакнати позиции и влијание на дворот како најблиски сојузници на кралот, се венчале со роднините на кралот и често биле присутни на официјалните кралски церемонии.[3] Во првите години од нивниот брак, мајката на Маргарет, Еба, играла доминантна улога во кралскиот двор, а се зборувало дека дури и кралот не се осмелувал да и се спротивстави на својата свекрва.

Според традицијата, Маргарет била свршена со Сванте Стур кога кралот решил да се ожени со неа, но нејзиното семејство ја раскинало свршувачката и наместо тоа, нејзиниот поранешен вереник се оженил со нејзината сестра, Марта Лејонхуфвуд. Приказната опишува како настанал бракот на нејзината сестра. Според традицијата, кралот ја фатил својата нова кралица и нејзиниот поранешен свршеник заедно сами, со младиот човек Сванте Стур, на колена пред кралицата. Кралот, наводно, бесен прашал: „Што е ова?!“ на што кралицата Маргарет набрзина одговори: „Мојот господар Стур ја бара од мене раката на сестра ми!“ На тоа, кралот исто толку брзо одговорил: „Доделено! [1] И така, Сванте Стур набрзина се оженил со сестрата на кралицата Марта Лејонхуфвуд . Нема документирана потврда дека Маргарет и Стур се вериле, но се смета дека е многу веројатно, бидејќи нивниот брак би бил токму она што нејзиното семејство би го договорило за неа, доколку таа не се омажела за кралот.[1]

Кралицата[уреди | уреди извор]

На кралицата Маргарет и била дадена многу добра проценка во современите документи, како и во историјата, и се нарекува интелигентна и убава; таа е опишана како лојална сопруга која никогаш не го злоупотребила своето влијание, како одговорен родител, вешт менаџер на кралскиот двор и домаќинството и како сочувствителен филантроп на сиромашните и сиромашните.[1] Бракот е опишан како среќен, а кралот никогаш не се знаело дека и бил неверен.[1]

Маргарет целиот свој живот лојално му била посветена на своето родено семејство, кое имало голема корист од нејзиниот кралски брак и честопати успешно ја користело како посредник за придобивките од кралот.[1] На неколку нејзини машки роднини кралот им доделил функции, а нејзините сестри имаале корист од услугите дадени на нивните сопружници: сопругот на нејзината сестра Ана стана најголем земјопоседник во Естерјетланд, а сопругот на нејзината сестра Брита е еквивалент во Вестерјетланд, додека нејзината мајка вдовица и мајката на бабата Ана Карлсдотер ѝ биле доделени лични земјишта и право на приход од лични даноци од нивното селанство.[1] На личен план, Маргарет се чини дека била најблиска со нејзината сестра Марта, која најчесто се споменува во нејзината кореспонденција, адресирана како „Најдрагата сестра на моето срце“ и која почесто од другите членови на семејството успешно ја барала за посредување со кралто во име на неа, нејзиниот брачен другар и молителите.[1]

Како кралица, ѝ била дадена одговорност на кралското домаќинство и како таква имала право да назначува занаетчии и трговци со кралски налог за назначување . Членовите на кралското домаќинство се само фрагментарно познати за време на нејзиниот мандат, но таа била домаќин на голем број слугинки, кои последователно биле во брак со машките дворјани на кралот со цел внимателно да се балансира моќта меѓу благородничките семејства во царството. . Еден од најпознатите такви бракови е оној на големата наследничка Еба Лилиехок .[1] Меѓу најистакнатите членови на нејзиниот персонал била лукавата жена Биргита Лас Андерсон, доверлива омилена и доверлива со медицинско знаење, на која и биле доверени многу од нејзините приватни работи, а исто така се грижела за здравјето на себе, нејзината сестра Марта и децата.[1]

Маргарет, исто така, била сопственичка сама по себе, и таа била тесно вклучена во управувањето со нејзиниот личен имот и неговите зависни лица.[2] Таа останала католик целиот свој живот и покрај шведската реформација, и познато е дека донирала за сè уште активната опатија Вадстена, по примерот на нејзиното семејство, нејзината мајка била добродетел на опатијата Врета .[4]

На кралицата Маргарет и се припишувало значајно влијание врз монархот. Нејзиното влијание било од типот прифатено за сопругата на кралицата во согласност со современите идеали - да зборува со кралот во име на други, како и да извршува политички задачи што тој и ги доделил како негов заменик, наместо да го користи нејзиното влијание. да промовира каква било лична агенда.[1] Според тоа, таа не се сметала за политички активна и била поволна во споредба со кралицата Гунила Биелке, за која се вели дека се мешала во политиката.[3]

Маргарет наводно имала способност да го држи под контрола темпераментот на монархот и имала смирувачко влијание врз него. Во согласност со идеалот на малиот катехизам на Лутер, нејзината задача како сопруга била да му дава совети на својот сопружник и да дејствува како посредник и посредник за да ги ублажи казните на нејзиниот сопружник во корист на оние на кои им е потребна, форма на влијание што се сметало за легитимно и затоа не се сметало за мешање во државните работи.[1] Таа е позната во историјата по нејзината голема активност на овој план и често успешна, нешто што и самиот Густавус го признал, кога на нејзино барање намалил казна.[3] Успеала да ги намали казните што тој ги изрекувал и го советувала да покаже милост и попустливост, а сето тоа ја направило популарна.[5]

Поради оваа активност таа добила голем број молби од молителите кои ја користеле како посредник за нив и кралот.[2] Се вели дека ѝ се припишува голема дипломатска способност, што ѝ овозможило да има успех наместо да го нервира кралот кога ќе допла кај него и ќе разговарала со него во име на други за различни прашања, некои од нив навистина политички. .[1] Има многу примери за ова, почнувајќи од деловни дозволи до смртни казни и политички прашања. Веќе во есента 1536 година, кралот го ублажил помилувањето за криминалец осуден на погубување „За доброто на молитвата на нашата драга љубовница кралицата Маргарет“, а таа исто така успеала да го натера кралот да го врати конфискуваниот имот на Маргарета Гире., сопруга на прогонетиот осомничен заговорник Вулф Гилер, ослободете ја од притвор и дозволи ѝ да замине кај нејзиниот сопружник во Германија.[1] Меѓутоа, на кралот не секогаш му се допаѓало нејзиното влијание врз него да биде злоупотребено и нејзината посредничка активност да биде толку обемна и барем во една прилика се знаело дека го прекорил молителот затоа што побарал од неговата кралица да посредува наместо да дојде кај него. директно.[1]

Сепак, кралицата Маргарет можела да им помогне на молителите без воопшто да го вклучи кралот. Документирани се неколку случаи во кои таа им помагала на молителите со средства од нејзиното лично богатство, преку контактирање на вистинските луѓе и власти во судски случај или правен спор и кога правните судови ги ублажиле казните „Поради благодатната молитва на Богородица“.[1] Во октомври 1547 година, на пример, една жена по име Ана, неодамна вдовица на Педер Матсон од Стокхолм, беше обвинета за прељуба (во тоа време правен прекршок) со нејзиниот љубовник Расмус Јуте од човек по име Симон; Меѓутоа, наместо да присуствува на нејзиното судење, Ана „влезе во кралската палата во тајност и лично апелираше до Нашата мила благодатна дама да и биде помош“, по што кралицата го повика обвинителот на Ана и „му забрани да има каква било врска со нејзината [Ана]“, по што Ана беше поштедена од судење и можеше повторно да се омажи за својот љубовник.[1] На сличен начин, таа го прекина тековниот судски процес за вештерки против лукавата жена Карин Асмундц и ја ослободи.[6] Кога кралот го уапси државникот Конрад фон Пихи, кралицата ја испратила неговата сопруга Ана фон Пихи и и дала пари за да може да се врати кај нејзините роднини во Германија пред да биде во каква било опасност поради апсењето на нејзиниот сопружник.[1]

Кралот Густав на крајот и дал на Маргарет политички задачи и одговорности. Тој ѝ дал задачи како што се надзор над гувернерите на кралските имоти и носителите на моќ, како што се судски извршители или сопственици на земјиште, со цел да се спречи злоупотреба на моќта што инаку би можело да предизвика политички немири и бунтови.[3] Во 1543 година, тој ја замолил да испрати шпиони во Седерманланд за да истражат дали има вистина во шпекулираните планови за бунт таму и ако е така, зошто селанството е незадоволно.[3] Нејзе ѝ биле доверени задачи во надворешната политика: кога нејзиниот брат Стен бил испратен како амбасадор во францускиот кралски двор во 1542 година со цел да преговара за шведско-француската алијанса, Маргарет била задолжена да изврши дипломатска кореспонденција со влијателната сестра на францускиот крал, Маргерит де Навара. на латински,[1] и присуствувала и на Првиот договор од Бремсебро (1541) .[1] Во 1542 година, кралот им дал инструкции на гувернерите на кралските замоци Лако, Штегеборг, Грипхолм и Стокхолм да ги чуваат за Маргарет во нејзино име додека неговиот син не стане полнолетен, доколку тој треба да умре додека неговиот наследник бил сè уште дете, што всушност ѝ дала контрола над кралството.[1] Во неговиот налог за наследување издаден во Вестерас во 1544 година, тој изјавил дека ако треба да умре кога неговиот наследник бил сè уште дете, Маргарет требала да владее како регент во старателска влада со претставници на благородништвото до полнолетството на неговиот син.[3]

Смрт[уреди | уреди извор]

Маргарет речиси постојано била бремена, што и го уништило здравјето.[5] Во август 1551 година, таа и нејзините деца направиле екскурзија со брод на Маларен помеѓу Грипхолм и Вестерас, а на нивното враќање таа се разболела од пневмонија . Според хрониката на Егидиус Гирс, Маргарет му се заблагодарила на својот сопружник на смртната постела што ја направил кралица, жалела што не била достојна за тоа и ги замолила своите деца да не се караат. Кога умрела, кралот длабоко ја оплакал. Традицијата вели дека по нејзината смрт се случило затемнување. Таа починала во замокот Тинелсо .[7]

Гробен споменик на Маргарет, Густав и неговата прва сопруга Кетрин (оддалечена страна) над нивната крипта во катедралата во Упсала

Деца[уреди | уреди извор]

 1. Јован III (Јохан III) (1537-1592), војвода од Финска, крал на Шведска 1567-1592
 2. Катерина (1539–1610), сопруга на Езард II, гроф од Источна Фризија
 3. Сесилија (1540–1627), сопруга на Кристофер II, Маркграв од Баден-Родемахерн
 4. Магнус (1542-1595), војводата од Västanstång (западниот Östergötland ) и бројот на Dal ( Dalsland ), ментално болен
 5. Карл (1544-1544)
 6. Ана (1545–1610), сопруга на Џорџ Јован I, грофот Палатин од Велденц
 7. Стен (1546-1547)
 8. Софија (1547-1611), сопруга на војводата Магнус II од Саксо-Лауенбург, кој бил внук на Катерина Саксо-Лауенбург
 9. Елизабета (1549–1597), сопруга на Кристофер, војвода од Мекленбург-Гадебуш
 10. Чарлс IX (Карл IX) (1550–1611), војвода од Седерманланд, Нерке, Вермланд и северна Вестерјетланд, Регент на Шведска 1599-1604, крал на Шведска 1604-1611

Белешки[уреди | уреди извор]

 

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 Tegenborg Falkdalen, Karin, Margareta Regina: vid Gustav Vasas sida : [en biografi över Margareta Leijonhufvud (1516-1551)], Setterblad, Stockholm, 2016 (In Swedish)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Margareta, urn:sbl:9099, Svenskt biografiskt lexikon (art av Göran Dahlbäck), hämtad 2014-12-11.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Karin Tegenborg Falkdalen (2010). Vasadöttrarna (The Vasa Daughters). Falun: Historiska Media. ISBN 978-91-85873-87-6 (In Swedish) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Vasa“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 4. Carl Silfverstolpe: Vadstena klosters uppbörds- och utgiftsbok (The account-book of Vadstena Abbey) (Swedish)
 5. 5,0 5,1 Wilhelmina Stålberg, P. G. Berg : Anteckningar om svenska qvinnor (Notes of Swedish women) (in Swedish)
 6. Göte Göransson (1984). Gustav Vasa och hans folk. Bokförlaget Trevi. 91-7160-686-6
 7. Söderberg, Bengt G. (1968). Slott och herresäten i Sverige. Södermanland. Första bandet (шведски). Malmö: Allhems förlag. стр. 247–254.

Наводи[уреди | уреди извор]

 • Карл Силфверстолпе: Vadstena klosters uppbörds- och utgiftsbok (Книга за сметки на опатија Вадстена) (шведски)
 • Вилхелмина Сталберг, П.Г. Берг : Anteckningar om svenska qvinnor (Белешки на Швеѓанки) (на шведски)
 • Карин Тегенборг Фалкдален (2010). Vasadöttrarna (Ќерките Васа). Фалун: Историски медиуми.ISBN 978-91-85873-87-6ISBN 978-91-85873-87-6 (на шведски)

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

 • Харисон Линдберг, Катарина Margaret Leijonhufvud
Маргарета Леијонхуфвуд
Роден(а): 1 January 1516 Починал(а): 26 August 1551

Предлошка:S-roy

Незаземено
Последен владетел
Catherine of Saxe-Lauenburg
Queen consort of Sweden
1536–1551
Незаземено