Манастир на крстот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Monastery of the Cross
MinzarHamatzleva ST 04.jpg
Основни податоци
МестоЕрусалим, Израел
Координати
Припадностхристијанство
Епархијаскопуската гора
Осветен1907
Архитектонски опис
Архитектонски типманастир
Завршен11 век

Monastery of the Cross е манастир кој се наоѓа во Ерусалим, Израел. Манастирот бил основан во 11 век во времето на крал Баграт IV, но се верува дека бил изграден во 4 век во време на Константин I Велики. Се наоѓа во близина на израелскиот музеј и Кнесет. Денеска, со овој манастир раководи Ерусалимската патријаршија.