Манастиречка парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црквата „Св. Богородица“ во селото Горни Манастирец е парохиско седиште

Манастиречка парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Бродското архијерејско намесништво на Дебарско-кичевската епархија. Нејзиното седиште е во црквата „Св. Богородица“ во селото Горни Манастирец.

Оваа сегашна парохија е составена од шест поранешни парохии, коишто згаснале поради отселувањето на населението од овие села (миграција село-град во 1970-тите години). Поранешни парохии кои денес се во состав на манастиречката парохија: Локвичка парохија, Томиноселска парохија, Ковачка парохија, Бенечка парохија и Требовска парохија. Парохиски свештеник e Боге Богески.

Парохијата ги опфаќа селата: Белица, Бенче, Битово, Близанско, Брезница, Брест, Вир, Волче, Горни Манастирец, Горно Ботушје, Горно Крушје, Долни Манастирец, Долно Ботушје, Долно Крушје, Звечан, Здуње, Зркле, Инче, Калуѓерец, Ковач, Ковче, Косово, Локвица, Лупште, Могилец, Модриште, Рамне, Растеш, Самоков, Слатина, Сушица, Тажево, Томино Село, Тополница, Требовље и Црешнево.

Цркви[уреди | уреди извор]

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Богородица“ Горни Манастирец
(парохиско седиште)
Црква „Св. Богородица“ - Горни Манастирец.jpg
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Горни Манастирец 1899 Roždestvo Porechki Manastir 13.JPG
Црква „Св. Пантелејмон“ Белица 1873 Црква „Св. Пантелејмон“ - Белица.jpg
Црква „Св. Никола“ Белица XVI век Црква „Св. Никола“ - Белица.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Белица Црква „Вознесение Христово“ - Белица.jpg
Црква „Св. Троица“ Белица
Црква „Св. Талалеј“ Белица
Црква „Св. Архангел Михаил“ Бенче 1875
Црква „Св. Никола“ Битово 1912 Црква „Св. Никола“ - Битово 2.jpg
Црква „Св. Петар и Павле“ Битово Црква „Св. Петар и Павле“ - Битово (3).jpg
Црква „Св. Архангел Михаил“ Близанско 1947 Црква „Св. Архангел Михаил“ - Близанско 2.jpg
Црква „Св. Петка“ Близанско Црква „Св. Петка“ - Близанско.jpg
Црква „Св. Петка“ Населба Близанска Црква „Св. Петка“ - Близанско (населба) 2.jpg
Црква „Св. Никола“ Брезница 1901
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Брезница
Црква „Св. Талалеј“ Брест 1891 Црква „Св. Талалеј“ - Брест 3.jpg
Црква „Св. Јован Крстител“ Брест 2004 Црква „Св. Јован Крстител“ - Брест.jpg
Црква „Св. Петка“ Брест 1891 Црква „Св. Петка“ - Брест.jpg
Црква „Св. Преображение“ Брест 2004 Црква „Св. Преображение“ - Фојник (1).jpg
Црква „Св. Никола“ Вир 1891
Црква „Св. Атанасиј“ Вир
Црква „Св. Архангел Михаил“ Волче Црква „Св. Архангел Михаил“ - Волче.jpg
Црква „Св. Никола“ Горно Ботушје 1905
Црква „Св. Талалеј“ Горно Крушје 1871 Црква „Св. Талалеј“ во село Горно Крушје 04.jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“ Долни Манастирец 1920
Црква „Св. Никола“ Долно Ботушје 1915 Црква „Св. Никола“ - Долно Ботушје (2).jpg
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Долно Ботушје Црква „Св. Богородица“ - Долно Ботушје (3).jpg
Црква „Св. Никола“ Долно Крушје 1902 Црква „Св. Никола“ - Долно Крушје 2.jpg
Црква „Св. Илија“ Долно Крушје 1935
Црква „Вознесение Христово“ Звечан 1946 Црква „Св. Спас“ во село Звечан (2).jpg
Црква „Св. Недела“ Здуње
Црква „Св. Петар и Павле“ Здуње
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Здуње 1922 Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ во селото Здуње 7.jpg
Црква „Св. Никола“ Зркле 1838 Црква „Св. Никола“ - Зркле.jpg
Црква „Св. Талалеј“ Инче 1918
Црква „Св. Никола“ Калуѓерец 1920 Црква „Св. Никола“ - Калуѓерец.jpg
Црква „Св. Илија“ Калуѓерец Црква „Св. Илија“ - Калуѓерец.jpg
Црква „Св. Недела“ Калуѓерец Црква „Св. Недела“ - Калуѓерец.jpg
Црква „Св. Теодор Тирон“ Ковач 1934 Црква „Св. Теодор Тирон“ - Ковач.jpg
Црква „Св. Јован Крстител“ Ковач 1802 Црква „Св. Јован Крстител“ - Ковач.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Ковач 1891 Црква „Св. Атанасиј“ - Ковач.jpg
Црква „Св. Варвара“ Ковач
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Ковче 1973
Црква „Св. Ѓорѓи“ Косово 1895 Црква „Св. Ѓорѓи“ во селото Косово.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Локвица 1872 Црква „Св. Димитриј“ - Локвица 3.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Локвица Црква „Св. Атанасиј“ - Локвица.jpg
Црква „Св. Петар и Павле“ Лупште 1879 Црква „Св. Петар и Павле“ - Лупште.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Могилец 1560
Црква „Св. Архангел Михаил“ Могилец 1919 Црква „Св. Архангел Михаил“ - Могилец 2.jpg
Црква „Возкресение Христово“ Могилец 2005 Church of Christ's Resurrection Mogilec 10.JPG
Црква „Св. Атанасиј“ Модриште 1728 Sv. Atanasij - Modrište (2).JPG
Црква „Св. Петка“ Рамне 1849 Црква „Св. Петка“ - Рамне (7).jpg
Црква „Св. Никола“ Растеш 1925 Црква „Св. Никола“ - Растеш (3).jpg
Црква „Св. Јован“ Растеш 1920 Црква „Св. Јован“ во село Растеш (1).jpg
Црква „Св. Илија“ Самоков 1993 Црква „Св. Илија“ - Самоков.jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“ Слатина 1867 Поглед кон црквата во Слатина 01.jpg
Црква „Св. Талалеј“ Слатина
Црква „Св. Никола“ Сушица 1890 Sushicacrkva.jpg
Црква „Св. Илија“ Тажево 1903
Црква „Св. Никола“ Тажево
Црква „Св. Константин и Елена“ Томино Село 1831 Црква „Св. Константин и Елена“ - Томино Село.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Тополница 1899 Црква „Св. Атанасиј“ - Тополница.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Требовље 1892 Црква „Св. Спас“ - Требовле DG20120506122002.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Црешнево 1898 Црква „Вознесение Христово“ - Црешнево.jpg
Црква „Св. Никола“ Црешнево 2000 Црква „Св. Никола“ - Црешнево 2.jpg
Црква „Св. Троица“ Црешнево

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Координати: 41°37′03″N 21°11′35″E / 41.61750° СГШ; 21.19306° ИГД / 41.61750; 21.19306