Мал Воен Остров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мал Воен Остров

Мал Воен Остров (српски: Мало ратно острво или Коњско острво) — речен остров кој се наоѓа во Белград, главниот град на Србија. Се наоѓа на сливот на реките Сава и Дунав. Иако ненаселен, островот е дел од имотот на Град Белград, и припаѓа на градската општина Земун.

Местоположба[уреди | уреди извор]

Островот се наоѓа помеѓу јужниот брег на Голем Воен Остров и десниот брег на Дунав во општината Нов Белград (населбата Ушќе), на само 200 метри оддалеченост од сливот на Сава во Дунав.

Особености[уреди | уреди извор]

Островот бил значително поголем пред Втората светска војна. Кога изградбата на Нов Белград започнала во 1948 година, песокот од островот бил транспортиран до копното со големи транспортни средства и се користел за покривање на мочуриштето на кое требало да се гради новиот град. Во тој процес, островот се собирал. Денес, поетски се вели дека „Нов Белград е град на островот“.

Она што останало од островот е во основа тенок слој на земјиште, долго 300 метри и широко 60 метри. Островот е целосно покриен со вегетација (тополи) и недостапен за посетителите, но може да се забележи убаво од рестораните.