Малцински интереси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во сметководството, малцински интереси (или неконтролирачка камата) се делот од акциите на подружницата што не се во сопственост на матичната корпорација. Големината на малцинскиот интерес во подружницата генерално е помалку од 50% од извонредните акции, или корпорацијата генерално ќе престане да биде подружница на родителот.