Малтешка брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Малтешка брајова азбука
Типазбука
Јазицималтешки
Матични системи

Малтешката брајова азбука е верзија на брајовата азбука за запишување на малтешкиот јазик. Азбуката се базира на англиската брајова азбука и во 2005 година била објавена првата Библија на малтешка брајова азбука.[1]

Азбука[уреди | уреди извор]

⠀ (braille pattern blank)
 
⠁ (braille pattern dots-1)
a
⠃ (braille pattern dots-12)
b
⠉ (braille pattern dots-14)
ċ
⠙ (braille pattern dots-145)
d
⠑ (braille pattern dots-15)
e
⠋ (braille pattern dots-124)
f
⠾ (braille pattern dots-23456)
ġ
⠛ (braille pattern dots-1245)
g
⠣ (braille pattern dots-126)
⠓ (braille pattern dots-125)
h
⠮ (braille pattern dots-2346)
ħ
⠊ (braille pattern dots-24)
i
⠚ (braille pattern dots-245)
j
⠅ (braille pattern dots-13)
k
⠇ (braille pattern dots-123)
l
⠍ (braille pattern dots-134)
m
⠝ (braille pattern dots-1345)
n
⠕ (braille pattern dots-135)
o
⠏ (braille pattern dots-1234)
p
⠟ (braille pattern dots-12345)
q
⠗ (braille pattern dots-1235)
r
⠎ (braille pattern dots-234)
s
⠞ (braille pattern dots-2345)
t
⠥ (braille pattern dots-136)
u
⠧ (braille pattern dots-1236)
v
⠺ (braille pattern dots-2456)
w
⠭ (braille pattern dots-1346)
x
⠵ (braille pattern dots-1356)
z
⠽ (braille pattern dots-13456)
ż

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]