Прејди на содржината

Малибуански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
малибуански
Географска
распространетост:
Магдалена, Колумбија
Класификација:некласификувани
Гранки:
малибу
мокана

Изворна распределба на малибуанските јазици

Малибуанските јазици се слабо познати мртви јазици кои се говореле во Колумбија. Низ записите се зачувани само материјали за два јазика, малибануски и моканаски јазик.

Класификација

[уреди | уреди извор]

Малибануските јазици претходно биле групирани во едно јазично семејство со чимиласкиот јазик[1]. Како и да е, чимиласкиот е денес во групата на чибчански јазици[2].

Според Ривет, ова јазично семејство било составено од три племиња со свои јазициe[3]:

На оваа листа Лукотка додал уште шест јазици[1]:

  • Папале, се говорел во близина на реката Фундасион
  • Коаноа или Гваноа, се говорел во близина на реката Цезар
  • Замируа, кој се говорел во близина на реката Аригвани
  • Коспике
  • Момпош, се говорел во близина на градот Санта Крус де Момпош
  • Каламари

Ривет дава мал список на зборови од малибуански и моканаски јазик, но не ги разликува овие јазици како посебни[3]. A selection of these is provided below:

  1. 1,0 1,1 Loukotka, Čestmír (1968). Classification of South American Indian Languages. Los Angeles: UCLA Latin American Center. стр. 244–5.
  2. Gordon, Raymond G., уред. (2005), Ethnologue: Languages of the World (15. изд.), SIL International
  3. 3,0 3,1 Rivet, Paul (1947). „Les indiens Malibú“. Journal de la Société des Américanistes de Paris. 36: 139–144. doi:10.3406/jsa.1947.2360.