Мала преливка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Apatura|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мала преливка
A. i. ilia
Примерок сликан во Унгарија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Apatura
Вид: Мала преливка
Научен назив
Apatura ilia
(Denis & Schiffermüller, 1775)

Малата преливка (Apatura ilia) е пепруга од видот на пеперутки преливки. Оваа пеперуга живее во ското цела Европа, вклучително и во Македонија, а се наоѓа и во Азија.

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата на пеперугата е од 55 до 60 кај женките, а кај мажјаците е од 60 до 70 мм. Горната страна на пеперугата е доста шарена, боите се преливаат една во друга од каде и доаѓа името на видот. Предниот дел е во темносина кон црна боја која постепено се прелива во сина за на крај на задниот дел да премине во светлосина. Крилјата се исшарани со бела неправилна линија и бели дамки. Покрај нив, има и црно око со портокалова бордура во предниот и задниот дел. Опашката исто така има портокалова нијанса. Телото е темнисиво. Доланата страна на пеперугата е кафена, со различни нијанси на бојата. Има и бели и црни дамки.Пеперугата лета од мај до септември и има две генерации годишно.

Галерија[уреди | уреди извор]

Музејски примероци

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]