Мала Софија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Испраќање на доброволци од село Горно Броди (Серско) во Македонско-одринските чети.

Мала Софија (бугарски: Малка София) — ознака за местата надвор од современите граници на Бугарија, која била најмногу користена за места во Вардарска и Егејска Македонија.

Села наречени Мала Софија:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "It Belongs To US", Time, March 28, 1949.
  2. Георги Баждаров. Горно Броди, С., 1929.
  3. Report on the Macedonian Movement in Area Florina 1944 Архивирано на 26 јули 2009 г.. (By Capt. P. H. Evans, Force 133).
  4. Благой Шклифов. „Костурският говор“. София, 1973, ср. 149–150.
  5. Νικόλαος Δημ. Σιώκης, Ο Μακεδονομάχος ιατρός Ιωάννης Αργυρόπουλος (1852-1920), 209.[мртва врска]
  6. „Божидар Димитров. „Десетте Лаги на Македонизмот", 2004“. Архивирано од изворникот на 2004-11-15. Посетено на 2008-12-26.
  7. Георги Младеновъ. Единъ гласъ от Пекингъ. Македоно-Български прегледъ „Вардаръ“., брой 3, 2005
  8. „Добрин Мичев. Българското национално дело в Югозападна Македония (1941 – 1944 г.)“. Архивирано од изворникот на 2012-02-27. Посетено на 2008-12-26.
  9. Доклад на Димитриос Кабурас от февруари 1932 г. Централен партиен архив, ф.214, оп.1, а.е.573, л.116. Цитирано по: Георги Даскалов. „Българите в Егейска Македония — мит или реалност“. София, 1996, стр.197.