Малацидин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Малацидин

Назнаки
3Д-модел (Jmol) Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Малацидините се класа на хемиски супстанции кои ги создаваат бактериите, пронајдени во почвата и кои ги уништуваат Грам-позитивните бактерии. Нивната активност е зависна од калциум. Откривањето на малацидините беше објавено во 2018 година.[1] За време на објавувањето на нивното откривање не е познато дали тоа ќе доведе до откривање на нови антибиотици, бидејќи се потребни големи вложувања во време и пари за да се открие дали потенцијалниот лек е безбеден и делотворен.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hover BM, Kim S, Katz M, Charlop-Powers Z, Owen JG, Ternei MA, и др. (12 February 2018). „Culture-independent discovery of the malacidins as calcium-dependent antibiotics with activity against multidrug-resistant Gram-positive pathogens“. Nature Microbiology. doi:10.1038/s41564-018-0110-1. PMID 29434326. отворен пристап — бесплатно за читање
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име wapost.