Макс Таут

Од Википедија — слободната енциклопедија

Макс Таут (Кенигсберг, 15 мај 1884 - Западен Берлин, 26 февруари 1967) — германски архитект во време на модерна архитектура.

М. Затегната школа на Александар Хумболт во Берлин.

Макс Таут бил помлад брат на Бруно Таут, на познатиот германски архитект на експресионизмот кој, од 1905 година, до 1906 година . Во соработка со Лудвиг Мис ван дер Рое во Берлин, Во 1911 година со Херман Билингхи работел во Карлсруе . Помеѓу 1918 година и 1931 година . Тој го поседувал сопственото биро со својот брат Брун Таут и Франко Хофман. Бил вклучен во групата експресионисти "Стаклен синџир" и бил професор по ликовна уметност во Берлин .

Литература[уреди | уреди извор]

  • Архитектура Прага 1971 статија Модерна архитектура со аксопсионизам Ј. Печал

Надворешни врски[уреди | уреди извор]