Максим Стависки

Од Википедија — слободната енциклопедија

Максим Стависки (бугарски: Максим Стависки ; роден на 16 ноември 1977 година во Ростов-на-Дон, Русија) — руски и бугарски лизгач во категоријата уметнички танци. Неговата партнерка била Албена Денкова. Тие биле првите луѓе од Бугарија во уметничко лизгање што освоиле медал на Европското и Светското првенство.

Албена Денкова и Максим Стависки на Светското првенство во Дортмунд
Албена Денкова и Максим Стависки на церемонијата за медали во 2004 година на Светскиот куп

До 2005 година парот го тренирале Алексеј Горшков во Софија или Одинцов, кој се наоѓал во близина на Москва.

Максим бил Евреин, со потекло од Русија, но имал бугарско државјанство. Во 1996 година тој се споил со Албена Денкова и тие оттогаш настапуваат заедно. Во 2000 година, Денкова и Стависки се преселиле од Софија во Одинково, заради подобри услови за обука.

По Светското првенство во 2005 година, Денкова и Стависки се преселиле во Делавер ( САД ) за да тренираат со Наталија Линичук и Генадиј Карпоносов.

Во 2006 година во Калгари, Канада, тие освоиле златен медал и станале светски шампиони во танцови во парови.

Резултати[уреди | уреди извор]

 • 2007 година.
  • Златен медал на светскиот шампион - светски шампиони
  • Бронзен медал на Европска
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 2006 година.
  • Зимски олимписки игри на петто место, Торино ( Италија )
  • Златен медал на светскиот шампион - светски шампиони
 • 2005 година.
  • Петто место на Светскиот куп
  • Се откажале од Европското првенство
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 2004 година.
  • СИЛВЕРСКИ МЕДАЛ на Светскиот куп
  • СИЛВЕРСКИ МЕДАЛ на Европските првенства
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 2003 година.
  • БРОНСКИ МЕДАЛ на Светскиот куп
  • СИЛВЕР МЕДАЛ на Европско првенство
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 2002 г.
  • Седмото место на Олимпијадата
  • Петто место на Светскиот куп
  • Шесто место на Европското првенство
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 2001 година.
  • Десетти на Светскиот куп
  • Осмо место на Европското првенство
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 2000 година.
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 1999 година.
  • 11-ти на Светскиот куп
  • 9-то место на Европското првенство
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 1998 година.
  • 18-ти на Олимпијадата
  • 17-ти на Светскиот куп
  • 16-то место на Европското првенство
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ
 • 1997 г.
  • 19-ти на Светскиот куп
  • 17-то место на Европското првенство
  • НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ

Надворешни врски[уреди | уреди извор]