Прејди на содржината

Максим Зализњак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Максим Зализњак

Максим Зализњак (украински јазик: Макси́м Ієвлевич Залізня́к) роден на почетокот на 1740 година во Медведивки кај Чихирин. Датумот и местото на смртта не е точно познато, но се препотставува дека починал во околината на Нерчинска, после 1768 година. Тој бил запоршки козак и водич.

Историја[уреди | уреди извор]

Зализњак е роден во сиромашно семејство на селани. Како млад, тој се приклучил на Запоршката Сича како платеник.[1]

До 1767 година, тој бил повлечен од Сич и работел како конзерватор во манастирот Мотронинск во близина на Чихирин. Во март истата година го посетил Џозеф Шелест , кој примил писмо од атаман од Корошки Кош, во кое ги повикува сите Козаци да се борат против Полска. Гледајќи го суровото полско владеење над украинските селани од десниот (источен) брег на Украина, Зализњак го напуштил манастирот и го предводел востание со над 1.000 Козаци.

Тој се нарекувал полковник на Запорожна Сича, а луѓето го викале Атаман.

Главните причини за востанието биле бруталната примена на новите верски и социо-економски закони применети од полското благородништво, што било многу репресивно во однос на православното христијанство. Извештај за „Златниот бик“ издаден од руската царица Катерина Велика беше објавен како поддршка на вооружениот бунт против неверниците, во кој беа вклучени и римокатолички Полјаци, Евреи и Украинци, кои станаа синдикати. Повикот за вооружен бунт го повторил и отец Мелхиседек Зацко-Иаворски од истоимениот манастир Мотринск, каде Зализањак станал искушеник. Стотици луѓе одговорија на повикот на Зализањак. Во април 1768 година, Зализњак излегол од шумата Моторонин и започнал да напредува кон Уман.

Во Уман, Зализњак ги здружил силите со Иван Гонтан, кому првично му било наредено да го нападне Зализњак. По падот на Уман, Зализњак прогласил враќање на државата Хетман и самиот себе за нов Хетман. Движењето на Колившчини ги победи Полјаците и тие апелираа до Русија за помош. Плашејќи се дека бунтот ќе ја изгасне искрата на левиот (западен) брег на Украина, Екатерина го задуши бунтот. Зализањак и Гонта беа заробени од рускиот полковник Гуриев. Како поданик на Руската Империја, Русите го држеа Зализњак во заробеништво, за разлика од Иван Гонта, кој беше предаден на Полјаците за погубување. На 8 јули 1768 година Зализњак и 73 бунтовници биле затворени во Киевско-Печерска тврдина. На крајот на месецот, случајот бел предаден на судење на покраинскиот суд во Киев. Точната пресуда на ова судење не е позната, но со оглед на фактот дека Зализањак дејствувал надвор од руските граници, тој и неговите поданици ја избегнале смртната казна. Се верува дека затворениците биле прогнати на Далечниот Исток или Сибир. Зализњак бил казнет со камшикување со тежок камшик и печат. На 1 ноември 1768 година, Зализањак бил депортиран во Билохород. Во близина на Охтирка, тој и 51 негов затвореник успеале да избегаат, разоружувајќи ги чуварите. Сепак, повеќето бегалци, вклучително и Зализањак, биле брзо заробени. Неговите понатамошни локации на престојување не се познати.

Наследство[уреди | уреди извор]

Во традиционалната култура на украинскиот народ, Зализњак живее како национален херој поради неговата борба да го заштити украинскиот идентитет и православната христијанска вера. Неговата идеализирана слика е предмет на бројни народни песни и легенди.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коліївщина: Максим Залізняк та Іван Гонта / Програма «Велич особистости» • 115 студія // 2017 (српски), Посетено на 2019-12-11