Макрограф

Од Википедија — слободната енциклопедија

Макрограф или фотомакрограф е слика направена на размер кој е видлив со голо око, што е спротивно на микрографска слика. Понекогаш се дефинира поточно како слика со размер помала од десет пати зголемување.[1]

Материјална наука[уреди | уреди извор]

Овој термин често се применува на тридимензионална слика направена од материјал со употреба на стереомикроскоп со ниска моќност. Овие слики се користат во материјалната наука, особено во проучувањето на стресните прекршувања кај металите.[2][3] Овој метод може да се користи и за да се анализира фината структура на челикот, во стандардизиран тест наречен Бауманов метод што создава сулфурен отпечаток што ја покажува количината и распределбата на сулфурните подмножества низ металната структура.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Macrograph EngNet Engineering Dictionary
  2. Metallographic examinations Архивирано на 11 октомври 2008. TEC Eurolab, Пристапено на 15 август 2020
  3. Milan, M.T.; Spinelli, D.; Bose Filho, W.W.; Montezuma, M.F.V.; Tita, V. (2004). „Failure analysis of a SAE 4340 steel locking bolt“. Engineering Failure Analysis. 11 (6): 915–924. doi:10.1016/j.engfailanal.2003.12.003.
  4. Arthur J. McEvily (2001) Metal Failures: Mechanisms, Analysis, Prevention Wiley-IEEE p 90 ISBN 0-471-41436-0

Надворешни врски[уреди | уреди извор]