Прејди на содржината

Македонци во Република Српска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонците во Република Српска
Подрачја со значајно население
Бања Лука
Јазици
македонски, српски
Вероисповед
православие
Сродни народи

Македонците во Република Српска се граѓани од македонско потекло, кои живеат и работат на територијата на Република Српска. Точниот број на Македонците во Република Српска, не е познат, бидејќи последниот попис е спроведен во 1991 г. Македонците се еден од дванаесетте официјални национални малцинства во Република Српска, а и нивните интереси ги застапуваат претставници и пратеници во Советот на националните малцинства и Унијата на националните малцинства.

Историја[уреди | уреди извор]

Македонците оваа област почна да се населат во почетокот на XX век. Иако повеќето од нив дошле деловни причини, македонските доселеници останале трајно. Долго време немале културни и уметнички друштва околу кои ќе се соберат, но сепак успеале да го зачуваат својот јазик и обичаи.

По Втората светска војна на територијата на денешна Република Српска дошол нов бран од македонски доселеници. Македонците се населени претежно по поголемите градови како Бања Лука, Требиње, Добој, Бијељина, Приедор, Дервента и Зворник, но денес на активноста на Македонците се забележува само во Бања Лука.[1]

Религијa[уреди | уреди извор]

Македонците во Република Српска, како и поголемиот дел од нивните сонародници, во матичната земја, како и низ целиот свет имаат православната вера. Како и највеќето Срби во земјата, Македонците во Република Српска припаѓаат Српската православна црква, особено поради фактот што Европската епархија на МПЦ-ОА не ја покрива Босна и Херцеговина..

Здружение[уреди | уреди извор]

Во Република Српска постои само едно здружение кое ги собира членовите на македонскиот народ и љубителите на македонската историја и култура, наречено „Здружение на Македонците“, основано во 2002 г. и брои преку 170 члена. Претходникот на ова здружение е Здружението на граѓани на српско-македонско пријателство, основано во 200 г. од неколку љубители на Македонија. Целта на основање на здружението била да се зајакне пријателство врски меѓу Република Македонија и Република Српска.[2]

Познати личности[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Голем број Македонци живеат во Бања Лука и Сараево, Пристапено 6. 12. 2016.
  2. Македонците Архивирано на 6 февруари 2017 г., Пристапено 6. 12. 2016.