Македонски полициски службеници убиени на должност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список[уреди | уреди извор]

Списоците не се целосни. Внимавајте, на овие списоци се само полициски службеници кои починале додека биле на службена должност.

2000-тите[уреди | уреди извор]

Име Години Орган Дата Околности Место
Ацо Ангеловски 26 УВР Скопје 11 јануари 2000 Вооружен напад на полициска патрола при вршење на сообраќајна контрола Арачиново, скопско.
Марјан Божиновски 26 ПЕП 28 април 2001 Заседа врз комбинирана патрола на војската и полицијата Вејце, тетовско
Ерол Готак 27 УВР Скопје 11 јануари 2000 Вооружен напад на полициска патрола при вршење на сообраќајна контрола Арачиново, скопско.
Чедо Додевски 45 УВР Куманово 13 февруари 2001 Удрен од возило при вршење на сообраќајна контрола Патот с. Липково - Куманово
Фикри Елмази 34 УВР Тетово 12 септември 2002 Организиран вооружен напад на полициска станица Боговиње, тетовско
Атанас Јанев 24 ПЕП 23 јуни 2001 [1] Арачиново, скопско
Оливер Китановски 21 ЕСЗ „Тигар 23 јуни 2001 [1] Арачиново, скопско
Кире Костадиновски 24 ПЕП 28 април 2001 Заседа врз комбинирана патрола на војската и полицијата Вејце, тетовско
Драго Маневски 35 ЕБИ „Лавови“ 11 ноември 2001 Заседа врз конвој на специјалната полиција Требош, тетовско
Бошко Најдовски 25 ПЕП 28 април 2001 Заседа врз комбинирана патрола на војската и полицијата Вејце, тетовско
Кирил Петрушевски 22 УВР Скопје 11 јануари 2000 Вооружен напад на полициска патрола при вршење на сообраќајна контрола Арачиново, скопско
Оливер Петрушевски 26 ЕБИ „Лавови“ 11 ноември 2001 Заседа врз конвој на специјалната полиција Требош, тетовско
Никола Пехчевски 24 ЕСЗ „Тигар“ 23 јуни 2001 [1] Арачиново, скопско
Горан Стојановски 27 ПЕП 8 март 2001 Нагазна мина Брест, скопско
Илче Стојановски 24 ПЕП 28 април 2001 Заседа врз комбинирана патрола на војската и полицијата Вејце, тетовско
Момир Стојановски 30 УВР Тетово 22 јануари 2001 Организиран минофрлачки напад на полициска станица Теарце, тетовско
Александар Стојчев 29 УВР Скопје 23 јуни 2001 [1] Арачиново, скопско
Бобан Трпков 33 ЕБИ „Лавови“ 11 ноември 2001 Заседа врз конвој на специјалната полиција Требош, тетовско

2010-тите[уреди | уреди извор]

Име Години Орган Дата Околности Место
Љубиша Аранѓеловиќ 49 ЕСЗ „Тигар 10 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово
Бобан Ивановиќ 47 ЕСЗ „Тигар 9 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово
Горан Илијевски 41 ЕСЗ „Тигар 9 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово
Жарко Кузмановски 34 ЕСЗ „Тигар 9 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово
Исамедин Османи 32 ЕСЗ „Тигар 9 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово
Сашо Самојловски 33 ЕСЗ „Тигар 9 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово
Ненад Серафимовски 28 ЕСЗ „Тигар 9 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово
Горан Станишевски 30 ПЕП 30 јули 2016 Убод од нож при интервенција на повик за семејно насилство Куманово
Горан Стојменовиќ 44 ЕСЗ „Тигар 10 мај 2015 Полициска акција за разбивање на вооружена терористичка група Куманово

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Официјално престрелка/загинати од снајперски оган на ОНА, неофицијално погодени од граната на АРМ поради некоординација меѓу АРМ и МВР