Македонски кошаркарски признанија на годината

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонските кошаркарски признанија на годината претставуваат признание за постигнувањето на македонските кошаркари, тренери, судии и екипи во текот на една календарска година. Победниците се добиваат преку гласовите од спортските новинари и се прогласуваат на крајот на тековната година или на почетокот на новата година.

Резиме на прогласените победници[уреди | уреди извор]

Сениорски категории[уреди | уреди извор]

Година Најдобар кошаркар Најдобра кошаркарка Најдобар тренер кај мажите Најдобар тренер кај жените Најдобра машка екипа Најдобра женска екипа Најдобар судија Наводи
Домашен играч Играч во странство
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999 Марин Докузовски
2000
2001
2002
2003
2004
2005 Диме Тасовски Тодор Гечевски Анета Јовановска Јорданчо Давитков - - Александар Милојевиќ [1][2]
2006 Тони Симиќ Тодор Гечевски Лидија Милкова Јорданчо Давитков (домашен)
Заре Марковски (во странство)
- - [3][4]
2007 Златко Гоцевски Тодор Гечевски Инес Колариќ Марјан Лазовски - - [5]
2008 Војдан Стојановски Тодор Гечевски Ана Живковиќ Емил Рајковиќ Видоја Секуловски - - [6][7]
2009 Тони Симиќ Тодор Гечевски Ана Тантуровска
Ана Живковиќ
Марин Докузовски Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [8]
2010 Дамјан Стојановски Перо Антиќ Славица Димовска Емил Рајковиќ Светислав Костоски - - Александар Милојевиќ [9][10]
2011 Војдан Стојановски Лестер Бо Мекејлеб Елена Раденковиќ Марин Докузовски Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [11][12][13][14]
2012 Тодор Гечевски Перо Антиќ Моника Гавриловска Александар Тодоров Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [15][16][17]
2013 Ѓорѓи Чековски Перо Антиќ Елена Раденковиќ Марјан Србиновски Зоран Павлов - - Александар Милојевиќ [18][19][20]
2014 Дамјан Стојановски Перо Антиќ Анжелика Митрашиновиќ Емил Рајковиќ Перо Стамески - - Александар Милојевиќ [21][22]
2015 Војдан Стојановски Едина Муса Страшо Тодоровиќ Перо Стамески МЗТ Аеродром Бадел 1862 Александар Милојевиќ [23][24]
2016 Александар Костоски Перо Антиќ Нена Трајчевска Александар Јончевски Перо Стамески МЗТ Аеродром Бадел 1862 Игор Митревски [25][26]
2017 Перо Антиќ Јелена Антиќ Љупчо Малинков Бранко Андриевски МЗТ Аеродром Бадел 1862 Алија Феревски [27][28]
2018 Војдан Стојановски
Бојан Трајковски
Анжелика Митрашиновиќ Марин Докузовски Срѓан Дамњановски Работнички Бадел 1862 Игор Митревски [29][30]

Младински категории[уреди | уреди извор]

Година Најдобар кошаркар Најдобра кошаркарка Најдобар тренер кај мажите Најдобар тренер кај жените Најдобра машка екипа Најдобра женска екипа Наводи
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005 Дарко Соколов - - [1][2]
2006 Предраг Самарџиски
Дарко Соколов
Александар Костоски
Јелена Антиќ - - [3][4]
2007 Војдан Стојановски Ханка Муса Панче Милевски - - [5]
2008 Александар Костоски Јелена Антиќ Ангел Љутков Владимир Ѓоровиќ - - [6][7]
2009 Ивица Димчевски Јелена Антиќ Бранко Андриевски Дејан Алексиевски - - [8]
2010 Горјан Марковски Анжелика Митрашиновиќ Зоран Николов Перо Стамески - - [9][10]
2011 Владимир Петровски Ангела Давиткова Бранко Андриевски Александар Домлевски - - [11][12]
2012 Кристијан Николов
Андреј Магдевски
Александра Стојановска Бранко Андриевски Александар Домлевски - - [15][16][17]
2013 Андреј Магдевски Софија Лазаревски Владимир Мирковски Марко Трајковски - - [18][19][20]
2014 Андреј Магдевски Драгана Петковска Мики Наумовски Борче Домлевски - - [21][22]
2015 Љубомир Младеновски Ана Марија Шеќероска Владимир Мирковски Срѓан Дамјановски МЗТ Аеродром Струга 2009 [23][24]
2016 Ненад Димитријевиќ Матеа Николиќ Ѓорѓи Кочов Анета Глигорова Вардар Бадел 1862 [25][26]
2017 Дамјан Крстевски Тијана Митрева Денис Дервишевиќ Анета Глигорова Вардар Бадел 1862 [27][28]
2018 Виктор Ефремовски Илина Селцова Александар Јованчев Анета Глигорова Работнички Струга 2009 [29][30]

Останати признанија[уреди | уреди извор]

Година Општо признание Животно дело Ферплеј Најдобра репрезентација Наводи
2005 Кенион Џонс (постхумно признание)
Славе Анастасовски (придонес во судењето и развојот на кошарката)
- - - [2]
2007 - Вардар
Д-р. Симеон Дуковски
- - [5]
2008 Врбица Стефанов (капитен на македонската репрезентација)
Шај Штрикс (спортски директор на БИБЛ)
Митко Костоски (КК Квиско Баскет)
Љубиша Петковиќ (ЖКК Младинец)
Свислајон Пелистер
Агенс (технички спонзор)
Н. Грегороглу - Нико Априлиа
- - - [31]
2010 - Александар Лазаревски Александар Панов - [9][10]
2018 - - - М16 репрезентација [29][30]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Тасовски кошаркар на годината“, time.mk, 29 декември 2005 (посет. 26 февруари 2018 г).
 2. 2,0 2,1 2,2 Тасовски - играч на годината“, vesnik.com, 29 декември 2005 (посет. 24 декември 2018 г).
 3. 3,0 3,1 „Новинарите“ подобри од репрезентацијата“, sportskoradio903.com.mk, 25 декември 2006 (посет. 26 февруари 2018 г).
 4. 4,0 4,1 Новинарите ја преслушаа репрезентацијата“, vecer.mk, 25 декември 2006 (посет. 26 февруари 2018 г).
 5. 5,0 5,1 5,2 Гоцевски и Колариќ играчи на годината“, vecer.mk, 23 декември 2007 (посет. 26 февруари 2018 г).
 6. 6,0 6,1 Војдан Стојановски - најдобар кошаркар“, vecer.mk, 22 јануари 2009 (посет. 26 февруари 2018 г).
 7. 7,0 7,1 Војдан Стојановски е број еден“, idividi.com.mk, 23 јануари 2009 (посет. 26 февруари 2018 г).
 8. 8,0 8,1 Тони Симиќ е кошаркар на годината“, vest.com.mk преку archive.li, 9 февруари 2010 (посет. 26 февруари 2018 г).
 9. 9,0 9,1 9,2 Сите почести за Дамјан Стојановски“, vecer.mk, 23 јануари 2011 (посет. 26 февруари 2018 г).
 10. 10,0 10,1 10,2 Спорт - Дамјан Стојановски - кошаркар на годината“, daily.mk, 22 јануари 2011 (посет. 26 февруари 2018 г).
 11. 11,0 11,1 Војдан Стојановски, најдобар македонски кошаркар за 2011 година“, ekipa.mk, 24 декември 2011 (посет. 6 јули 2017 г).
 12. 12,0 12,1 Хет-трик на семејството Стојановски“, dnevnik.mk, 25 декември 2011 (посет. 6 јули 2017 г).
 13. Војдан Стојановски и Елена Раденковиќ се кошаркари на годината“, dw.com, 25 декември 2011 (посет. 6 јули 2017 г).
 14. Војдан Стојановски и Елена Раденковиќ кошаркари на годината“, kajgana.com, 25 декември 2011 (посет. 6 јули 2017 г).
 15. 15,0 15,1 Година во знакот на Антиќ, Гечевски, Тодоров…“, ekipa.mk, 19 декември 2012 (посет. 6 јули 2017 г).
 16. 16,0 16,1 КФМ ги објави најдобрите“, ohridnews.com, 19 декември 2012 (посет. 6 јули 2017 г).
 17. 17,0 17,1 Гечевски најдобар македонски кошаркар“, vecer.mk, 20 декември 2012 (посет. 6 јули 2017 г).
 18. 18,0 18,1 МКФ ги прогласи најдобрите за 2013, Чековски и Антиќ со главните награди“, ekipa.mk, 8 февруари 2014 (посет. 6 јули 2017 г).
 19. 19,0 19,1 Ѓорги Чековски најдобар кошаркар во Македонија 2013 година“, ohridnews.com, 8 февруари 2014 (посет. 6 јули 2017 г).
 20. 20,0 20,1 Чековски и Антиќ најдобри кошаркари за 2013 година“, mkd.mk, 8 февруари 2014 (посет. 6 јули 2017 г).
 21. 21,0 21,1 Дамјан Стојановски и Емил Рајковиќ – кошаркарски лауреати за 2014“, ekipa.mk, 19 февруари 2015 (посет. 6 јули 2017 г).
 22. 22,0 22,1 Стојановски, Рајковиќ и Антиќ кошаркарски лауреати за 2014 година“, sportmedia.mk, 24 февруари 2015 (посет. 6 јули 2017 г).
 23. 23,0 23,1 МКФ го потврди изборот на Војдан Стојановски за кошаркар на 2015 година!“, sportmedia.mk, 23 декември 2015 (посет. 2 јули 2017 г).
 24. 24,0 24,1 Војдан Стојановски најдобар македонски кошаркар за 2015 година“, sport365.mk, 23 декември 2015 (посет. 2 јули 2017 г).
 25. 25,0 25,1 Најдоброто од кошарката во 2016: Костоски, Антиќ и Димитријевиќ…“, ekipa.mk, 18 јануари 2017 (посет. 4 јуни 2017 г).
 26. 26,0 26,1 Костоски: Наградата ја посветувам на мојот татко“, sportmedia.mk, 18 јануари 2017 (посет. 4 јуни 2017 г).
 27. 27,0 27,1 Перо Антиќ – кошаркар број 1 за 2017 година“, ekipa.mk, 20 декември 2017 (посет. 31 јануари 2018 г).
 28. 28,0 28,1 Перо Антиќ најдобар македонски кошаркар“, ohridnews.com, 20 декември 2017 (посет. 31 јануари 2018 г).
 29. 29,0 29,1 29,2 Војдан и Бојан ќе ја поделат наградата за најдобар!“, sportmedia.mk, 18 декември 2018 (посет. 22 декември 2018 г).
 30. 30,0 30,1 30,2 Сите бираат еден, МКФ двајца: Војдан и Бојан – најдобри кошаркари за 2018 година“, ekipa.mk, 18 декември 2018 (посет. 22 декември 2018 г).
 31. „Иднината им припаѓа на младите сили“, Македонски Спорт, број 3249, стр. 15, 26 јануари 2009 (посет. 10 јули 2018 г).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]