Прејди на содржината

Македонска уметност (Византија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Давид свири харфа, од Париски Псалтир.

Македонска уметност (понекогаш нарекувана Македонска ренесанса) е период Византиска уметност кој почнал со доаѓањето на власт на императорот Василиј I од Македонската династија 867. Периодот е проследен со иконобарство сè до паѓањето на династијата во средината на 11 век. Се има совпаднато со Отонианска ренесанса од Западна Европа. Во деветтиот и десеттиот век воената состојба на државата се подобрила, и уметноста и архитектурата заживеале. За фрески од Кастелсеприо во Италија се смета дека се поврзани со цариградската уметност од тоа време. Иако скулптурате е ретка во Византија, Во македонската ренесанса се има расцветано правењето на скулптури од слонова коска.

Наводи (in фр)[уреди | уреди извор]

  • J. Durand, L'art byzantin, Terrail, Paris, 2001
  • J-M. Spieser, "L'art de Byzance", in C. Heck (dir.) Moyen âge, chrétienté et Islam, flammarion, Paris, 1996