Прејди на содржината

Македонија на Евровизија 2009

Од Википедија — слободната енциклопедија
Евровизија 2009
Држава Македонија
Национален избор
Изборен процесСкопје фест 2009
Дата на изборПрво полуфинале: 19 февруари 2009
Второ полуфинале: 20 февруари 2009
Финале: 21 февруари 2009
Избран учесникNext Time
Избрана песна"Нешто што ќе остане"
Избран текстописец
 • Дамјан Лазаров
 • Јован Јованов
 • Елвир Мекиќ
Изведба во финале
Полуфинален резултатне се квалификувала (10та)
Македонија на Евровизија
◄2008 2009 2010►

Македонија учествуваше на Евровизија 2009 во Москва, Русија, со песната Нешто што ќе остане отпеана од групата Next Time. Го освои 10. место во првото полуфинале, неуспевајќи да влезе во финалето.

Пред Евровизија

[уреди | уреди извор]

Можно повлекување

[уреди | уреди извор]

Постоеле гласини за можно повлекување на Македонија од Евровизија 2009, поради финансиски потешкотии во МТВ што можеле да завршат со банкрот или ликвидација на телевизијата. Со тоа, не би имало македонски радиодифузер во Европски радиодифузен сојуз, организатори на натпреварот, и повлекување на Македонија од натпреварот би било неизбежно.[1][2]

Покрај ова, МРТ го потврдила учеството на Македонија на Евровизија 2009 во Москва, Русија, официјално објавувајќи дека барале нов метод на селекција на претставникот за Евровизија 2009. Седмични дебатни програми беа одржувани од МРТ на телевизија, кои беа користени како платформа за дискусија меѓу МРТ и македонската публика за тоа како процесот на избор на македонскиот претставник да биде фер и успешен.[3][4]

Скопје Фест 2009

[уреди | уреди извор]

Скопје Фест 2009 бил избор за песна организиран од МРТ што служел како македонско национално финале за избор на нивниот претставник за Евровизија 2009. Натпреварот се состоел од 3 шоуа одржани меѓу 19 и 21 февруари 2009, кои се одржале во Универзална сала во Скопје, чии домаќини биле Зоран Љутков и Билјана Ѓорѓиовска, и биле пренесувани на МРТ1, МРТ Сат и преку радио на Македонско радио.[5]

Вкупно 32 акти се натпреварувале на Скопје Фест 2009, кој се состоел од 2 полуфиналиња на 19 и 20 февруари 2009 и финале на 21 февруари 2009. 16 акти се натпреварувале во секое полуфинале, а најдобрите 8 се квалификувале во финалето од секое полуфинале. Во финалето, победникот бил одбран од преостанатите 16 акти. Резултатите од полуфиналињата и финалето биле одлучени со комбинација 50/50 од гласови од стручно жири и телефонско гласање.

Натпреварувачки акти

[уреди | уреди извор]

Повик за аплицирање бил отворен за заинтересирани уметници и композитори да ги пријават своите композиции помеѓу 26 ноември 2008 и 25 декември 2008.[6][7] МРТ добиле 142 пријави на затворањето на рокот. 32 песни биле одбрани од избирачки комитет составен од Гордана Андрашевска, Љупчо Мирковски, Мери Попова, Радица Митиќ, Аритон Крлиу и Данаил Дарковски.[5] Натпреварувачките пејачи и песни биле објавени на 6 јануари 2010 и 15 јануари 2010.[8][9][10]

Полуфиналиња

[уреди | уреди извор]

Две полуфиналиња се одржале на 19 и 20 февруари 2009. 16 песни се натпреварувале во секое полуфинале и најдобрите 8 песни се квалификувале во финалето со комбинација 50-50 од телефонско гласање и стручно жири.

Прво полуфинале – 19 февруари 2009
Р. бр. Изведувач/и Песна Текстописец/и Жири Телефонско гласање Вкупно Место
1 Костадин Папа "За неа постојам" Костадин Папа 0 8 8 6
2 Ана Симоновска "Добар крај" Ана Симоновска 4 0 4 10
3 Андријана Јаневска "Дрво без корен" Андријана Јаневска 8 0 8 6
4 Трета димензија "Исто што и ти" Душко Темелковски 0 3 3 12
5 Водолија "Мојот ТВ" Ристо Апостолов 0 1 1 13
6 Верица Пандиловска "Северно од мене, јужно од тебе" Калиопи 6 0 6 8
7 Димитар Андоновски "Ме пронајде ти" Хари Котларовски 1 4 5 9
8 Ристо Самарџиев и Зоран Џорлев "103 бели лебеди" Григор Копров 12 7 19 2
9 Лили "За крај" Давор Јордановски 0 0 0 14
10 Жармена "Игра со нас" Димче Китрозоски 0 0 0 14
11 Сленг "Генгста оро" Даниел Јовески 5 10 15 3
12 Емилија Гиевска "Патувам низ времето" Зоран Илиевски 0 0 0 14
13 Проект Македонија "Помалку наивно" Никола Перевски, Владимир Крстевски 7 5 12 4
14 Даниел "Сила на љубовта" Александар Масевски 3 6 9 5
15 Next Time "Нешто што ќе остане"     Дамјан Лазаров, Јован Јованов, Елвир Мекиќ 10 12 22 1
16 Јане Дулимагловски "Гледаш, не сум сам" Владимир Дојчиновски 2 2 4 10
Второ полуфинале – 20 февруари 2009
Р. бр. Изведувач/и Песна Текстописец/и Жири Телефонско гласање Вкупно Место
1 Дејан Трифуновски "Љубовта доаѓа" Лазар Цветкоски 0 5 5 8
2 Стефан Цветковски "Земи се" Љупчо Трајковски 0 1 1 12
3 Јасмина Димитровска "На мое место" Бојан Ѓошевски 2 0 2 11
4 Филип Јордановски "Волшебник" Блаже Темелков 0 0 0 13
5 Влатко Илиевски "Наjбогат на свет" Владимир Дојчиновски, Весна Малинова 7 6 13 5
6 Венера Лумани "Повторно љубена" Стевче Грозданов 0 0 0 14
7 Патници и Дијана Трајкоски "Насмеj се" Здравка Мирчевска 1 2 3 10
8 Александар Белов "Застани, солзи избриши" Григор Копров 5 10 15 3
9 Наум Петрески и Калиопи "Рум Дум Дум (Збогум)" Кире Костов 12 12 24 1
10 Амир Ибраимовски "Отвори го срцето" Јован Василевски 0 0 0 15
11 Браво Бенд "Девоjко" Симон Трпчески 8 7 15 4
12 Влатко Лозаноски "Блиску до мене" Лазар Цветкоски, Дарко Димитров 10 8 18 2
13 Памперси "Збогување" Даниел Митревски 0 0 0 16
14 Рок агресори "Динг Донг" Зоран Трпков 3 4 7 7
15 Наде Талевска "Дали мислиш на нас" Гоце Симоновски 4 0 4 9
16 Кристијан Јованов "Нема да зборам" Ванчо Димитров 6 3 9 6

Финалето се одржало на 21 февруари 2009. 16 песни се натпреварувале и 50/50 комбинација од телефонско гласање и стручно жири ја одбрале Нешто што ќе остане изведена од Next Time како победник.

Финале – 21 февруари 2009
Р. бр. Изведувач/и Песна Жири Телефонско гласање Вкупно Место
1 Влатко Илиевски "Наjбогат на свет" 4 1,608 4 8 6
2 Дејан Трифуновски "Љубовта доаѓа" 0 537 0 0 14
3 Ристо Самарџиев и Зоран Џорлев "103 бели лебеди" 10 3,151 7 17 3
4 Браво Бенд "Девоjко" 0 1,011 3 3 10
5 Александар Белов "Застани, солзи избриши" 1 2,595 5 6 7
6 Next Time "Нешто што ќе остане" 7 4,176 12 19 1
7 Рок агресори "Динг Донг" 0 985 2 2 11
8 Верица Пандиловска "Северно од мене, јужно од тебе" 0 108 0 0 14
9 Даниел "Сила на љубовта" 5 528 0 5 9
10 Проект Македонија "Помалку наивно" 0 972 1 1 13
11 Наум Петрески и Калиопи "Рум Дум Дум (Збогум)" 12 3,055 6 18 2
12 Костадин Папа "За неа постојам" 0 738 0 0 14
13 Влатко Лозаноски "Блиску до мене" 8 3,402 8 16 4
14 Андријана Јаневска "Дрво без корен" 6 218 0 6 8
15 Сленг "Генгста оро" 3 4,168 10 13 5
16 Кристијан Јованов "Нема да зборам" 2 621 0 2 12

Евровизија 2009

[уреди | уреди извор]

Песната се натпреварувала во првото полуфинале но не успеала да се квалификува во финалето, завршувајќи 10та.[11]

Коментатори за МРТ биле Каролина Петковска и Александра Јовановска. Гласноговорникот за МРТ кој ги соопштил македонските резултати од телефонското гласање во комбинација со жирито била Фросина Јосифовска.[12]

Бодови доделени на Македонија

[уреди | уреди извор]
Бодови доделени на Македонија (Прво полуфинале)[13]
Резултат Земја
12 бодови
10 бодови
8 бодови Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
7 бодови
6 бодови
5 бодови
4 бодови
3 бодови Чешка Чешка
2 бодови Романија Романија
1 бод

Бодови доделени од Македонија

[уреди | уреди извор]

Бодови доделени од Македонија (Прво полуфинале)[13]
Резултат Земја
12 бодови Турција Турција
10 бодови Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
8 бодови Црна Гора Црна Гора
7 бодови Романија Романија
6 бодови Белорусија Белорусија
5 бодови Бугарија Бугарија
4 бодови Исланд Исланд
3 бодови Шведска Шведска
2 бодови Ерменија Ерменија
1 бод Израел Израел

Бодови доделени од Македонија (Финале)[14]
Резултат Земја
12 бодови Турција Турција
10 бодови Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
8 бодови Норвешка Норвешка
7 бодови Албанија Албанија
6 бодови Обединето Кралство Велика Британија
5 бодови Романија Романија
4 бодови Хрватска Хрватска
3 бодови Азербејџан Азербејџан
2 бодови Исланд Исланд
1 бод Ерменија Ерменија

Детален резултат од гласањето

[уреди | уреди извор]
Детален резултат од гласањето на Македонија (Финале)[15][16]
Број Земја Резултати Бодови
Жири Телефонско гласање Вкупно
01 Литванија Литванија
02 Израел Израел
03 Франција Франција
04 Шведска Шведска
05 Хрватска Хрватска 3 7 10 4
06 Португалија Португалија
07 Исланд Исланд 4 1 5 2
08 Грција Грција 4 4
09 Ерменија Ерменија 5 5 1
10 Русија Русија 2 2
11 Азербејџан Азербејџан 2 3 5 3
12 Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 10 8 18 10
13 Молдавија Молдавија 1 1
14 Малта Малта
15 Естонија Естонија
16 Данска Данска
17 Германија Германија
18 Турција Турција 8 10 18 12
19 Албанија Албанија 12 12 7
20 Норвешка Норвешка 7 6 13 8
21 Украина Украина
22 Романија Романија 6 5 11 5
23 Обединето Кралство Велика Британија 12 12 6
24 Финска Финска
25 Шпанија Шпанија
 1. Floras, Stella (2 август 2008). „Macedonia: Broadcaster faces uncertain future“. ESCToday. Посетено на 2008-11-29.
 2. Wells, Simon (2 август 2008). „Public broadcaster faces big time troubles“. Oikotimes. Архивирано од изворникот на 2010-02-06. Посетено на 2008-11-29.
 3. Grillhofer, Florian (2008-11-07). „Macedonia: MRT in search of a new selection method“. ESCToday. Посетено на 2008-11-29.
 4. Costa, Nelson (2008-11-06). „Macedonia: MKRTV searching for suggestions to the Eurovision selection“. Oikotimes. Архивирано од изворникот на 16 December 2008. Посетено на 2008-11-29.
 5. 5,0 5,1 „Macedonia 2009“.
 6. „Macedonia: MKRTV announce plans for 2009 national selection“. Oikotimes. 2008-11-29. Архивирано од изворникот на 2010-02-06. Посетено на 2008-11-29.
 7. Floras, Stella (2008-11-29). „Macedonia: Plans for 2009 Eurovision selection“. Oikotimes. Посетено на 2008-11-29.
 8. Viniker, Barry (2009-01-06). „Macedonia: Songs announced“. ESCToday. Посетено на 2009-01-06.
 9. Konstantopoulos, Fotis (2009-01-06). „Macedonia: MTB announce participants for preselection“. Oikotimes. Архивирано од изворникот на 6 February 2010. Посетено на 2009-01-06.
 10. Pinzovski, Vladislav; Floras, Stella (2009-01-15). „Macedonia: Skopje Fest 2009 artists announced“. ESCToday. Посетено на 2009-01-15. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
 11. „First Semi-Final of Moscow 2009“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот 25 April 2021. Посетено на 25 April 2021.
 12. „Index of /“. Архивирано од изворникот на 28 September 2011.
 13. 13,0 13,1 „Results of the First Semi-Final of Moscow 2009“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот 27 April 2021. Посетено на 27 April 2021.
 14. „Results of the Grand Final of Moscow 2009“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот 27 April 2021. Посетено на 27 April 2021.
 15. Bakker, Sietse (31 July 2009). „Exclusive: Split jury/televoting results out!“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот на 5 June 2011. Посетено на 25 April 2021.
 16. „Eurovision Song Contest 2009 - Full Results“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот (XLS) на 6 June 2011.