Македонија во 1900-те

Од Википедија — слободната енциклопедија

Оваа страница е список на настани во 1900-те во Македонија.

1901[уреди | уреди извор]

  • 3 септември - киднапирана е Мис Елен Стон од четата на Јане Сандански

1902[уреди | уреди извор]

1902 - Во скопје е изградена црквата Свети Мина

1903[уреди | уреди извор]

Ѓорѓи Зографски Вистински настан во 1884/ во с.Папрадиште; 1907.

1904[уреди | уреди извор]

1907[уреди | уреди извор]

Родени[уреди | уреди извор]

Починати[уреди | уреди извор]

30 август 1905 - Во Битола на Ат пазар обесен е Александар Турунџев