Мазурење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мазурење — фонетски процес кој се состои од замена на согласките создадени со непце: 'cz', 'sz', 'ż','dż' забните гласови: 'c', 's', 'z', 'dz'. На пример: „czepek“ гласи „cepek“, „szkoła“ гласи „skoła“, „życie“ гласи „zycie“. Тоа се гледа како „селска” појава и говорителите имаат тенденција да го искоренуваат тоа. Спротивната појава до мазурскиот е шаѕенскиот.

Мазурење е многу карактеристичен за многу полски дијалекти, особено во Мазовија и Мазурија, како и во Малополска и Шлезија. Исто така во Големополска - на терените на немазурските дијалекти, во околината на шумата Пушча Нотецка со Мазурско-велењски дијалект (доселениците од Мазовија) истапува појавата на мазурски.

Мазурење не постои во примерот [[[Безвучна преднонепчено-венечна шушкава согласка|ʃ]]] („sz“) 's'), и [ʒ] („ż“) потекнува од палатализираното „r“, пр. „przez“ и „rzeka“.

Аналогни процеси се случиле на многу јазици, на пример, во северната варијанта на средновековниот латински, а исто така и во пивин:

  • англиски: pigeon (гулаб) 'gołąb' > tp. pisin 'ptak' (птица)
  • англиски: teacher (учител) 'nauczyciel' > tp. tisa
  • англиски: shark (ајкула) 'rekin' > tp. sak

Сличен процес се јавува и на словачкиот јазик (т.н. какавизам), на некои руски и српскохрватски дијалекти [1].

Наводи[уреди | уреди извор]