Мадона и дете со Свети Себастијан и Свети Винсент Ферер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мадона и дете со Свети Себастијан и Свети Винсент Ферер (1506) од Андреа Превитали

Мадона и Детето со Свети Себастијан и Свети Винсент Ферер или Мадона и Детето со Свети Себастијан и Свети Тома Аквински, сликарство во масло на панел од Андреа Превитали. Било создадено во 1506 година во Венеција додека тој сè уште бил во студиото на Џовани Белини и бил современик на истиот уметник Мадона и детето ( Музеј на ликовни уметности (Будимпешта)).[1] Сега се наоѓа во Accademia Carrara во Бергамо, на која премина од колекцијата на Гуглиелмо Локис во 1866 година.[2][3]

Светецот од десната страна не бил дефинитивно идентификуван, а му недостасувале и традиционалните атрибути на Свети Тома Аквински или Свети Винсент Ферер. Делото е потпишано ANDREAS, NERGOMENSIS. ДИСИПУЛУС ИОВА. БЕЛИНИ. P.XIT и датира MCCCCCVI, и двете на основата на мермерниот престол на Мадона. Потписот бил проследен со палмово гранче и маслиново гранче врзани со лента, симбол кој се појавувал и кај уметникот на Свети Јован Крстител со четворица светци (црквата Санто Спирито, Бергамо), циклусот на слики за палатата Зоња и Христов благослов (Национална галерија, Лондон).[4] Исто така, на основата на тронот имало симбол, можеби YHS (триграмот на Бернардино од Сиена) или поверојатно VHS (Virgini Hominum Servatrici или На Богородица, слуга на човештвото).[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Madonna con Bambino in trono tra San Sebastiano e San Vincenzo Ferrer“ (италијански). Lombardia Beni Culturali.
  2. G. Brambilla Ranise (2005). Una vita, una collezione, un tradimento. Guglielmo Lochis (1789-1859) e la sua raccolta (италијански). 1–2. Bergomun. стр. 225–288.
  3. „Madonna col Bambino in trono tra i santi Sebastiano e Vincenzo Ferrer (o Tommaso d'Aquino ?)“ (италијански). Accademia Carrara.
  4. 4,0 4,1 Mauro Zanchi, Andrea Previtali il colore prospettico di maniera belliniana, Ferrari Editrice, 2001, pages 22-23

Библиографија[уреди | уреди извор]