Мадарски натписи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мадарските натписи (датирани на почетокот од 8 век) се наоѓаат околу Мадарскиот коњаник каj с. Мадара (историски резерват на УНЕСКО), недалеку од прабугарскиот главен град Плиска. Поделени се на три делови. Натписите се изгравирани во карпи, на грчки јазик со грчки букви, и според историчарите најстар е текстот на канот Тервел (695-721). Другите натписи ги спомнуваат хановите Крум (796-814) и Омуртаг (814-831). Тие се многу оштетени и тешко може да се добие целосното нивно значење.

Превод[уреди | уреди извор]

I c

... на Бугарите... и дошол кон Тервел. На носоотсечениот император не му поверуваа моите чичковци во Солун и се вратија во Кисиниите... негов еден... преку договор вождот Тервел му даде на императорот... 5 илјади... императорот заедно со мене победи добро.

II а и b

...тој даде жолтица... жолтици вождот... вождот... Грците... што ти давав секоја година, ќе ти давам, затоа што ми помогна... секоја година ќе ти даваме и при вождот императорот испрати... и помоли вождот Крум... вождот... како распределуваше жолтиците... започнаа... даде од... вождот Крум подари...тоа езеро... ти направи... вождот го растурија договорот... војната... тогаш... име...

III

... беше хранен... растурија и од богот Омуртаг вождот... испрати... помогни ми...[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Веселин Бешевлиев, "Първобългарски надписи", Издателство на Българската академия на науките, София, 1979, стр. 94.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]