Мадарски коњаник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Светско наследство на УНЕСКО
Мадарски коњаник
Назив според описот на списокот
Мадарскиот коњаник
Вид Културен
Критериуми i, iii
Навод 43
Регион по УНЕСКО Европа
Запис
Прогласено 1979 (3то. заседание)

Мадарскиот коњаник е прабугарски релjеф, коj се наоѓа во североисточна Бугарија во близина на селото Мадара во Шуменската област. Од 1979 година е во Списокот на светското културно и природно наследство на УНЕСКО. Како пример за карпеста уметност од раниот Среден век нема аналогии во Европа. Релjефот е на 23 метри висина над теренот на карпа, висока скоро 100 метри. Составен е од обрнат кон десно коњаник, коj прободува лав со своето копје, а позади коњот оди пес. Бил изграден во почетокот на 8 век од бугарските канови во близина на првата бугарска метропола Плиска. Недалеку од коњаникот е изграден и пагански центар, за коj се предпоставува дека бил верскиот центар на Првото бугарско царство во предхристијанскиот период. Околу релjефот бугарските канови Тервел (695-721), Крум (796-814) и Омуртаг (814-831) ставиле натписи со историска содржина.[1]

На 29 jуни 2008 г. 25,44% од 1.058.473 вкупно гласачи го избраале за бугарски симбол, коj би бил ставен на идните бугарски монети на еврото.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Веселин Бешевлиев, "Първобългарски надписи", Издателство на Българската академия на науките, София, 1979, стр. 94.
  2. Страница на Националната кампания Българските символи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]