Мавровска Котлина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поглед кон котлината со езерото

Мавровската Котлина е највисока котлина во Македонија. Се наоѓа помеѓу планините Бистра на југ и разграноците на Шар Планина, Кожа и Крстови на запад и исток, на надморска височина од 1.200 m. Зафаќа површина од 92 km². Преку превојот Бунец (1.318 m), на исток е поврзана со Полошката Котлина.[1]

Котлината е формирана со неотектонски движења и за време на плиоценот имало езеро, за кое сведочат плиоцените седименти. Во котлината се наоѓа познатата мавровска акумулација.

Во самата котлина има неколку селски населби, меѓу кои најпозната е с. Маврово, кое е еден од најпознатите зимски туристички центри во Македонија. Низ котлината, покрај мавровската акумулација минува една од главните комуникациски правци: СкопјеГостиварМаврови АновиДебар.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sinadinovski, Jakim (1970). Gostivarskiot kraj: Prirodno-geografski odliki i opštestveno-ekonomski karakteristiki. Sobranie na opštinata,.