МХД Генератор

Од Википедија — слободната енциклопедија
МХД генератор

МХД(магнетенхидродинамичен)генератор ја претворa топлинската или кинетичката енергија во електрична струја.МХД генераторите се различни од традиционалните електрични генератори затоа што тие можат да работат при високи температури.Основниот концепт на механичкото МХД динамо и МХД динамото со течност е ист.Кај динамото со течност се користи движењето на течноста или плазма, додека кај механичкото динамо се користи механичката работа произведена од електромотор или мотори на внатрешно согорување.