Прејди на содржината

МКБ-10 Глава I: Одредени инфективни и паразитски болести

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меѓународна статистичка класификација на болестите и сродните здравствени проблеми, X ревизија
Глава Блокови Наслов
I A00–B99 Одредени инфективни и паразитски болести
II C00–D48 Неоплазми
III D50–D89 Болести на крвта и крвните органи и одредени заболувања кај имунолошкиот механизам
IV E00–E90 Ендокрини, нутритивни и болести на метаболизам
V F00–F99 Ментални и болести на однесувањето
VI G00–G99 Болести на нервниот систем
VII H00–H59 Болести на очите и аднекси
VIII H60–H95 Болести на ушите и мастоидниот процес
IX I00–I99 Болести на циркулаторниот систем
X J00–J99 Болести на респираторниот систем
XI K00–K93 Болести на дигестивниот систем
XII L00–L99 Болести на кожа и поткожно ткиво
XIII M00–M99 Болести на мускулоскелетален систем и сврзно ткиво
XIV N00–N99 Болести на генитоуринарниот систем
XV O00–O99 Бременост, раѓање и пуерпериум
XVI P00–P96 Одредени состојби кои потекнуваат од перинаталниот период
XVII Q00–Q99 Вродени аномалии, деформации и хромозомски абнормалности
XVIII R00–R99 Симптоми, знаци и абнормални клинички и лабораториски наоди, некласифицирани на друго место
XIX S00–T98 Повреди, труење и одредени други последици од надворешни причини
XX V01–Y98 Надворешни причини за морбидитет и морталитет
XXI Z00–Z99 Фактори кои влијаат врз здравствениот статус и контакт со здравствени услуги
XXII U00–U99 Шифри за специјални намени

Меѓународната статистичка класификација на болестите и сродните здравствени проблеми, X ревизија (МКБ-10) е шифрен список на болестите, знаците и симптомите, абнормални наоди, поплаки, општествени пригоди и надворешни причинители на повреди или заболувања, со кој раководи Светската здравствена организација (СВО).[1]. Оваа страница содржи МКБ-10 Глава I: Одредени инфективни и паразитски болести.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]