Луњи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црна луња (Milvus migrans)

Луња е општ назив за разни птици од семејството јастреби (Accipitridae) од две потсемејства. Во потесна научна смисла, поимот се однесува на само потсемејствота Milvinae, а во поширока и поопшта смисла, го вклучува и потсемејството сиви луњи (Elaninae).

Во Македонија се застапени два вида, обата од родот луња (Milvus): црвена луња (M. milvus) и црна луња (M. migrans).[1]

Класификација[уреди | уреди извор]

Црноплеќа луња (Elanus axillaris)

Во митологијата[уреди | уреди извор]

Во староегипетската митологија, божицата Изида во разни прилики се претвора во луња за да ги воскресне мртвите.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]