Луј Граби

Од Википедија — слободната енциклопедија

Луј Грабу, Грабут, Грабуе или Гребус (активни години: 1665-1690, починал по 1693 година) ― каталонски композитор и виолинист обучен во Франција, кој главно бил активен во Англија.

Додека тој веројатно е роден во Каталонија, подоцна бил наречен 'Lodovicus Grabeu of Shalon in Catalunnia'[1], детали од неговиот ран живот се непознати. Некогаш во младоста се преселил во Париз, каде најверојатно бил трениран од Лили. Во времето на Реставрацијата тој заминал во Англија, каде што француската музика, особено операта, биле многу во мода.

Чарлс II го назначил за композитор за неговата приватна музика во 1665 година, а со смртта на Николас Ланиер во 1666 година тој станал вториот човек кој ја носи титулата Мајстор на кралската музика. Тој ја приспособил операта Аријадна на Роберт Камберт за изведба во Лондон во 1674 година и напишал музика за Албион и Албаниј на Џон Драјден во 1685 година.

Во 1693 година тој ја напуштил Англија, единствената земја каде што постигнал слава, и целосно исчезнал од историските записи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Peter Holman, Grove Music Online

Книги[уреди | уреди извор]

Дворски функции
Претходник
Николас Ланиер
Господар на музиката на кралот
1666–1674
Наследник
Николас Стагинс