Лутеин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лутеин
Space-filling model of lutein
Назнаки
127-40-2 Ок
ChEBI CHEBI:28838 Ок
ChEMBL ChEMBL173929 Ок
ChemSpider 4444655 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 5281243
UNII X72A60C9MT Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Red-orange crystalline solid
Точка на топење
Нерастворлив
Растворливост во fats Soluble
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Лутеинот е ксантофил и е еден од 600-те каротеноиди во природата. Лутеинот се синтетизира само во растенијата и како и другите ксантофили го има во големи количества во листениот зеленчук, како спанаќот, кељот и жолтите моркови.

Ретината кај луѓето акумулира лутеин и зеаксантин.