Лута млечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lactifluus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Лута млечка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lactifluus
Вид: Лута млечка
Научен назив
Lactifluus piperatus
(L.) Roussel (1806)
Синоними/>

Agaricus piperatus L. (1753)
Agaricus acris Bull. (1785)
Agaricus lactifluus var. piperatus (L.) Pers.
Lactaria piperata (L.) Pers.
Lactarius piperatus (L.) Pers. (1797)
Lactifluus piperatus (L.) O.Kuntze (1891)

Лута млечка
жабри на химениум
шапката е конвексна
химениумот е декурентен
дршката е гола
отпечатокот на спори е бел
екологија е микоризна
јадливост: не се препорачува

Лута млечка (латински: Lactifluus piperatus синоним Lactarius piperatus ), е полујадлива базидиомицетна габа од родот Lactifluus. И покрај тоа што може да се јаде, некои не ја препорачуваат поради нејзиниот лош вкус, иако може да се користи како зачин кога е исушена. Плодното тело е кремасто-бела печурка која е во форма на инка кога е зрела, со исклучително преполни жабри. Кога се сече, крвари млеко со белузлав пиперкав вкус. Широко распространета низ Европа и источна Северна Америка, Лутата млечка случајно била воведена во Австралија. Микориза, формира симбиотска врска со различни видови листопадни дрвја, вклучувајќи бука и леска, а плодните тела се наоѓаат на шумското дно во листопадни шуми.

Систематика и таксономија[уреди | уреди извор]

Видот бил еден од многуте видови именувани од Линеј кој официјално го опишал во том два од неговиот вид Plantarum во 1753 година како Agaricus piperatus,[1] специфичниот епитет што произлегува од латинската придавка piperatus што значи „пиперкаст“.[2] Долги години, тиролскиот натуралист Џовани Антонио Скополи се сметал за автор на првиот опис; сепак, неодамнешната ревизија на Меѓународниот кодекс за ботаничка номенклатура во 1987 година ги променил правилата во врска со датумот на започнување и примарната работа за имињата на габите. Претходно, датумот на започнување бил одреден како 1 јануари 1821 година, датум на делата на „таткото на микологијата“, шведскиот натуралист Елиас Магнус Фрис, но сега имињата може да се сметаат за валидни уште на 1 мај 1753 година. датум на објавување на основното дело[3] на Линеј.

Лута млечка бил оригиналниот тип на видот од родот Млечки (печурки) . Меѓутоа, по откритието дека Lactarius всушност претставува повеќе од еден род,[4] видот Брезова млечка бил зачуван како тип за тој род.[5][6][7] Така, Лутата млечка сега е тип на вид на Lactifluus, кој бил одвоен од Млечки (печурки) и содржи главно тропски млечни шапки, но и некои видови од северната умерена зона.[8] Филогенетските истражувања покажаа дека L. glaucescens, понекогаш се смета само за разновидност на Лутата млечка, е посебен вид во Европа.[9] Понатаму, постоењето на најмалку десет лози ширум светот, без преклопување меѓу континентите, било прикажано за групата околу Лутата млечка, што сугерира дека популациите во Северна Америка всушност може да бидат различни видови.

Општо позната е како шапка со луто млеко,[10] млечна шапка од пиперка,[11] пиперка Лактариус,[12] пиперка млечна печурка,[13] шапка од млеко со бела пиперка или други слични имиња. Слично на ова, на германски е позната како Pfeffermilchling („капа од бибер млеко“).[14]

Опис[уреди | уреди извор]

Кравјото виме се разликува по пократкото, подебела дршка и неговата голема, волнена капа.

Лутата млечка има шапка што варира од 6-16 см попречно и е конвексна со широка инка во облик на центар. Шапката е кремасто-бела во боја, гола и не е сјајна; нејзината површина може да испука на суви места.[15] Дршката е бела по боја, мазна,[16] 3-7 см долга до 2-3см дебела и е цилиндрична, понекогаш заострена кон основата. Има дебел слој од цврсто бело месо, а тесните жабри се особено преполни и тесни, ја споделуваат белата боја на стеблото, но стануваат кремасти со возраста. Како и кај другите видови Lactarius, има изобилство млеко ( латекс ), кое е бело, и суши маслинесто-зелено.[17] Има бел отпечаток од спори со издолжени, елиптични или амилоидни спори кои се украсени, како кај кравјото виме. Спорите се со големина од 6,5 – 9,5 на 5 – 8 μм и имаат ситни брадавици.

Кравјотото виме е поголема со дебел шип, волнена шапка и помалку преполни жабри, но не е толку висока. Модролисната гулапка е слична по боја и форма, иако има сино-зелена боја на жабрите и нема млеко. L. deceptivus е исто така сличен, но се разликува по помалку преполните жабри, поцврста маргина на шапката и помалку луто млеко.[18] Блиску до Лутата млечка е L. glaucescens, која се разликува по нејзиното млеко кое се суши со зеленикава боја.[19]

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Лутата млечка во широка смисла, т.е. веројатно вклучувајќи неколку видови, се среќава во Европа, регионот на Црното Море во североисточна Турција,[20] и источна и централна Северна Америка источно од Минесота.[21] Ја има и во Македонија. Случајно е внесена во Австралија, каде што се наоѓа под родни дрвја.[22][23] Се наоѓа на подот во листопадни шуми, особено под бука ( Fagus ), и може да се најде во текот на летото и есента и до почетокот на зимата. Релативно е вообичаена, иако не толку вообичаен како сличниот вид L. vellereus . Лутата млечка се среќава сама или во расеани групи.[24] Понекогаш се среќава како расте заедно со Виолетовозелена гулапка.

Јадливост[уреди | уреди извор]

Видот содржи токсини, но и покрај тоа што некои миколози го опишуваат како нејадлив или дури и отровен,[25] Лутата млечка често се смета за јадлива. Некои не ја препорачуваат поради непријатниот вкус. Тешко се вари кога се јаде сирова, но се користи како зачин кога се суши; понекогаш се јаде и свежа по преварувањето, иако вкусот сè уште не е пријатен. Некои препорачуваат пржење на путер со сланина и кромид, кисела, или печење во пита или пециво. Млекото има многу лут и зачинет вкус, кој се отстранува ако се вари. Печурката порано била многу ценета во Русија,[26] каде што би се берела во сушните сезони кога другите видови за јадење биле помалку достапни. Печурката е популарна и во Финска, каде што готвачите постојано ја варат (секогаш ја фрлаат водата), а потоа ја чуваат во солена вода и ја чуваат во фрижидер, па кисела или ја сервираат во салати. Кога се јаде свежа и сирова, познато е дека печурката предизвикува иритирачка реакција на усните и јазикот, која се смирува по еден час.[27] Блискиот L. glaucescens е пријавен дека е отровен,[28] но се шпекулира дека „труењата“ биле предизвикани од екстремно силниот, пиперкаст вкус, наместо од присуството на вистински отрови.

Лутата млечка е дел од необичното и високо ценето јадење во Северна Америка, кое е еден од неколкуте видови паразитирани од јастогот Hypomyces lactifluorum. Откако ќе се колонизира од паразитот, на површината на печурката се формира портокалово-црвена кора, а вкусот станува вкусен додека паразитот се инфилтрира во ткивата на својот домаќин. Таа е исто така чест извор на храна кај црвените верверички .

Други употреби[уреди | уреди извор]

Поради присуството на ауксини во метаболитите на Лутата млечка, може да се примени како хормон за искоренување за да го помогне растот на садници од различни видови растенија, вклучително и леска, бука и даб. Во 19 век се користела како народен лек за туберкулоза, иако немала ефект. Во поново време, откриено е дека Лутата млечка може да се користи како антивирусно средство, а латексот се користи против вирусни брадавици.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Bibliographia Linnaeana ad Species plantarum pertinens auctore Felice Bryk (Holmiae)“. TAXON. 2 (3): 74–77. 1953-05. doi:10.2307/1217345. ISSN 0040-0262. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 2. Simpson, D. P. (1968). Cassell's new Latin-English, English-Latin dictionary (5 ed. изд.). London: Cassell. ISBN 0-304-92909-3. OCLC 7260402.CS1-одржување: излишен текст (link)
 3. Esser, Karl; Lemke, Paul A.; Bennett, J. W. (1994-<c2011>). The Mycota : a comprehensive treatise on fungi as experimental systems for basic and applied research. Berlin: Springer-Verlag. ISBN 3-540-57781-5. OCLC 30623555. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 4. Buyck, Bart; Kauff, Frank; Eyssartier, Guillaume; Couloux, André; Hofstetter, Valérie (2013-11-24). „A multilocus phylogeny for worldwide Cantharellus (Cantharellales, Agaricomycetidae)“. Fungal Diversity. 64 (1): 101–121. doi:10.1007/s13225-013-0272-3. ISSN 1560-2745.
 5. Buyck, Bart; Hofstetter, Valérie; Verbeken, Annemieke; Walleyn, Ruben (2010-02). „(1919) Proposal to conserve Lactarius nom. cons. ( Basidiomycota ) with a conserved type“. TAXON (англиски). 59 (1): 295–296. doi:10.1002/tax.591031. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 6. Norvell, Lorelei L. (2011-02). „Report of the Nomenclature Committee for Fungi: 16“. TAXON (англиски). 60 (1): 223–226. doi:10.1002/tax.601023. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 7. Barrie, Fred R. (2011-08). „Report of the General Committee: 11“. TAXON (англиски). 60 (4): 1211–1214. doi:10.1002/tax.604026. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 8. Nuytinck, Jorinde; Verbeken, Annemieke (2003-08). „Lactarius sanguifluus versus Lactarius vinosus — Molecular and morphological analyses“. Mycological Progress. 2 (3): 227–234. doi:10.1007/s11557-006-0060-5. ISSN 1617-416X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 9. De Crop, E.; Nuytinck, J.; Van de Putte, K.; Lecomte, M.; Eberhardt, U.; Verbeken, A. (2014-08). „Lactifluus piperatus (Russulales, Basidiomycota) and allied species in Western Europe and a preliminary overview of the group worldwide“. Mycological Progress (англиски). 13 (3): 493–511. doi:10.1007/s11557-013-0931-5. ISSN 1617-416X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 10. Shearer, Lyndsay (1981). Mushrooms and other fungi of Great Britain and Europe. London [England]: Pan Books. ISBN 0-330-26441-9. OCLC 9213187.
 11. McKnight, Vera B.; National Audubon Society; National Wildlife Federation (1987). A field guide to mushrooms, North America. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-42101-2. OCLC 14586860.
 12. Anderson, J. A.; Anderson, H. C. (2005). The mushroom book : a popular guide to the identification and study of our commoner fungi, with special emphasis on the edible varieties. [Whitefish, Mont.]: Kessinger Pub. ISBN 0-7661-3776-7. OCLC 64578266.
 13. Russell, Bill (2006). Field guide to wild mushrooms of Pennsylvania and the Mid-Atlantic. University Park, Pa. ISBN 0-271-02891-2. OCLC 64510388.
 14. Zeitlmays, Linus (1968). Wild Mushrooms. London: Muller. ISBN 0-584-10324-7. OCLC 500108582.
 15. Haas, Hans (1969). The young specialist looks at fungi;. London,: Burke. ISBN 0-222-79409-7. OCLC 227433.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 16. Pegler, David Norman ([19--?]). Mushrooms and toadpools. [Place of publication not identified]: [publisher not identified]. ISBN 0-85533-500-9. OCLC 86022263. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 17. Fletcher, Neil (1998). Mushrooms. London: Dorling Kindersley. ISBN 0-7513-1070-0. OCLC 40801410.
 18. Roody, William C. (2003). Mushrooms of West Virginia and the Central Appalachians. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-9039-8. OCLC 50919883.
 19. Wang, Ying; Yang, Sheng-Ping; Yue, Jian-Min; Chow, Sharon; Kitching, William (2003-11-11). „Novel Sesquiterpenes from the Fungus Lactarius piperatus“. ChemInform. 34 (45). doi:10.1002/chin.200345177. ISSN 0931-7597.
 20. Tuzen, Mustafa; Sesli, Ertugrul; Soylak, Mustafa (2007-07). „Trace element levels of mushroom species from East Black Sea region of Turkey“. Food Control. 18 (7): 806–810. doi:10.1016/j.foodcont.2006.04.003. ISSN 0956-7135. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 21. Arora, David (1986). Mushrooms demystified : a comprehensive guide to the fleshy fungi (2 ed. изд.). Berkeley: Ten Speed Press. ISBN 0-89815-170-8. OCLC 13702933.CS1-одржување: излишен текст (link)
 22. Hall, Ian R. (2003). Edible and poisonous mushrooms of the world. Portland: Timber Press. ISBN 0-88192-586-1. OCLC 50898666.
 23. Fuhrer, B. A. (2005). A field guide to Australian fungi. Melbourne, Australia: Bloomings Books Pty Ltd. ISBN 1-876473-51-7. OCLC 224692266.
 24. Jordan, Michael (2004). The encyclopedia of fungi of Britain and Europe (Rev. ed. изд.). London: Frances Lincoln. ISBN 0-7112-2378-5. OCLC 56435994.CS1-одржување: излишен текст (link)
 25. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 97. ISBN 978-0-7627-3109-1.
 26. Toomre, Joyce Stetson (1998). Classic Russian cooking : Elena Molokhovets' A gift to young housewives (First paperback edition. изд.). Bloomington. ISBN 0-253-36026-9. OCLC 25093512.CS1-одржување: излишен текст (link)
 27. Spoerke, David G.; Rumack, Barry H. (1994). Handbook of mushroom poisoning : diagnosis and treatment. Boca Raton: CRC Press. ISBN 0-8493-0194-7. OCLC 29913834.
 28. Metzler, Van (1992). Texas mushrooms : a field guide (1 ed. изд.). Austin: University of Texas Press. ISBN 0-292-75125-7. OCLC 23144890.CS1-одржување: излишен текст (link)