Прејди на содржината

Луси Стоун

Од Википедија — слободната енциклопедија

Луси Стоун (13 август, 1818 – 18 октомври 1893) била познат американски говорник,била организатор која ги промовирала женските права. Во 1847,Стоун стана првата жена од Масачусетс која добила диплома од факултет. Таа зборувала за правата на жените и против ропство во времето кога жените биле обезхрабрени и не им било дозволено да зборуваат пред народот. Стоун била позната по користење на своето моминско презиме после венчавката,иако матичниот инсистирал да го земе презимето на сопругот.

Организаторните активности на Стоун за правата на жените,дадоа заплеткани добивки во тешката политичка средина на 19 век. Таа помагала да се иницира првата Конвенција за националните права на жените во Ворчестер-Масачусетс,таа ги поддржувала и одржувала годишно,заедно со бројот на други локални,државни и регионални активистички конвенции. Стоун зборувала пред голем број на законодавни тела за да ги промовира законите што даваат повеќе права за жените. Таа асистирала во воспоставување на лигата за правата на жените за да помогне да се помине тринаесеттиот амандман и укинувањето на ропството,откако таа помогнала да се состави Американската Асоцијација за страдање на жените,изградила поддршка за Уставниот амандман за страдање на жените со победа на женското страдање во државни и локални нивоа.

Стоун опширно напишала за широкиот опсег на женските права, објавувала и дистрибутирала говори сама и со помош од други и продолжувала со конвенциите.