Прејди на содржината

Луминол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Луминол[1]
Chemical structure of luminol
Ball-and-stick model of luminol
Назнаки
521-31-3 Ок
ChEMBL ChEMBL442329 Ок
ChemSpider 10192 Ок
EC-број 208-309-4
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 10638
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
Опасност
NFPA 704
2
1
0
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Луминол е хемиска супстанца која пројавува хемолуминисценција, со впечатлив син сјај, кога ќе се помеша со оксиданс. Таа е бела до слабо жолта кристална супстанца. Растворлива е во повеќето поларни органски растворувачи, но нерастворлив е во вода. Луминолот го користат форензичарите за да откријат траги од крв на местото на злосторството, бидејќи тој реагира со железото од хемоглобинот.

Хемолуминисценција со луминол

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 5470.