Луковдол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Податотека:Lukovdol.jpg
Поглед на Луковдол

Луковдол (хрв. Lukovdol) е мало село во североисточниот дел на Горски Котар, Хрватска, околу километар ипол јужно од границата со Словенија. Зафаќа површина од 5.91 km². Според податоци од 2001 во местото живеат 157 луѓе; населението е распределено на околу 60 домаќинства: 47.8% се жени и 52.2% мажи. Локалното стопанство го сочинува сточарството, дрвопреработувачката и текстилната индустрија. Ова е родно место на најпознатиот хрватски поет Иван Горан Ковачиќ. Секоја година, на 21 март покрај неговата родна куќа се одржува поетската манифестација Горанова пролет (Goranovo proljeće)Координати: 45°26′N, 15°08′E