Лојалност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лојалност, во општа употреба, е преданост и верност на народот, предизвикуваат, филозофија, држава, група или личност.[1] Филозофите не се согласуваат за тоа што може да биде предмет на лојалност, како што некои тврдат дека лојалност е строго може да биде интерперсонална и само човечко суштество може да биде предмет на лојалност. Лојалноста во правни и политички науки се гледа како верност на поединец кон некоја нација, кон сопствената нација во која е роден и онаа која што ќе ја прифати како лично изјаснување ( припадност кон државјанство преку природување).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Loyalty definition and meaning - Collins English Dictionary“. Collins English Dictionary. Посетено на October 15, 2018.