Лос Алтос (Средна Америка)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дражава на Лос Алтос
Estado de Los Altos (Шпански)
Република
1838-1840
1848-1849
 

Знаме Грб
Местоположба на Лос Алтос
Главен град Кецалтенанго
Јазици Шпански
Државно уредување Република
Историја
 -  Независност од Гватемала 2 февруари 1838
 -  Обновено признание на Средно Американскиот конгрес 5 Јуни 1838
 -  Присилна реинкорпорација во Гватемала Јануари 1840
 -  Обновена декларација за независност 26 Август 1848
 -  Реинкорпорација во Гватемала 8 мај 1849

Државата Лос Алтос (Шпански: Estado de Los Altos), попозната како Лос Алтос, била држава на Федерална Република на Средна Америка од 1838 до 1840 година и краткотрајна независна република од 1848 до 1849 година. Нејзин главен град бил Кецалтенанго. Лос Алтос окупираше осум одделенија на запад од денешна Гватемала, како и регионот Соконуско во мексиканската држава Чијапас.

Државата потекнува од политичките разлики и тензии меѓу Гватемала од една страна и Кецалтенанго и другите делови на западна Средна Америка од друга страна. Дебатата за одвојувањето од Гватемала датира од кратко време по независноста на Средна Америка од Шпанија во 1821 година. Таква посебна држава беше предвидена од Федералното уставно собрание од ноември 1824 година, но имаше значително противење на одвојувањето во Гватемала.

Рафаел Карера

Независноста на Лос Алтос од Гватемала била официјално прогласена на 2 февруари 1838 година. Сојузната влада го признала Лос Алтос како шеста држава на унијата и ги сместила претставниците на Лос Алтос во Федералниот конгрес на 5 јуни истата година. Знамето на Лос Алтос беше модификација на знамето на Федерална Република на Средна Америка, со централен печат кој покажува вулкан во позадина кецал (локална птица што ја симболизира слободата) напред. Ова беше првото средно американско знаме кое го користеше кецалот како симбол; од 1871 година, се наоѓа на денешното знаме на Гватемала.

По граѓанската војна која потоа ги опустоши Обединетите провинции и доведе до нејзин распад, Лос Алтос ја прогласи својата независност како Независна Република Лос Алтос на 27 јануари 1840 , но потоа е во голема мера инвазија на 2 април истата година од вооружената орда на Рафаел Карера, кој ги зароби повеќето официјални претставници на Лос Алтос и ги натера веднаш да бидат погубени.

Агустин Гусман

Рафаел Карера, кој стана де факто гувернер на областа, тогаш прогласи присилна повторна анексија на Лос Алтос во Гватемала. Искористувајќи ја ситуацијата на хаос и неутврдената политичка ситуација за остатокот од земјата, регионот Соконуско, кој беше дел од поранешната федерална република Средна Америка, за возврат беше анектиран од федерално Мексико и интегриран како посебен статусен регион на исток од сегашната држава Чијапас.

Во 1844, 1848 и 1849 година, избувнаа неколку бунтови против диктатурата на Рафаел Карера во обид повторно да се стекне независноста на Лос Алтос, но тие не успеаја; само еден од нив доведе до кратко прогласување на независноста на Лос Алтос, со формирање на привремена влада во 26 август 1848 година, предводена од страна на генерал Агустин Гусман кој го окупира Каселтенанго. Но, на 8 мај 1849 Гватемала ја реинкорперира Лос Алтос за најпоследен пат.