Лост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лост
Palanca-ejemplo.jpg
Лостот се користи за употреба на голема сила при мало растојание на едниот крај со употреба на мала сила на поголемо растојание на другиот крај.
Класификација проста машина
Дејност градежништво
Тежина масата по забрзување на зем. тежа
Гориво потенцијална и кинетичка енергија {механичка енергија}
Делови потпора или стожер, товар и напор

Лост претставува секое тврдо тело кое може да се врти околу една неподвижна точка (ослонец) и притоа му дејствуваат две сили кои се стремат да направат спротивни завртувања. Претставува една од шесте прости машини опишани од ренесансните научници. Со употреба на мала сила со лостот може да се совладаат големи отпори. Најстарите записи за лостот потекнуваат од III век п.н.е. во списите Архимед.