Лоршки манастир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лоршкиот манастир е поранешeн императорски манастир во Лорш, Германија, околу 10 километри источно од Вормс. Бил еден од најреномираните манастири на каролинската империја. Дури и во својата руинирана држава, неговите остатоци се меѓу најзначајните предроманско - каролински градби во Германија. Неговата хроника, внесена во Кодексот на Лоршер составен во 1170-тите (сега се наоѓа во државната архива во Вирцбург ), е основен документ за раномесечната историја на Германија. Друг познат документ од монашката библиотека е Codex Aureus of Lorsch. Во 1991 година руинираната опатија била наведена како светско културно наследство на УНЕСКО.[1]

Црковни урнатини

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Abbey and Altenmünster of Lorsch on the UNESCO Register of World Heritage Sites