Лондонски пантеон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лондонски пантеон
Pantheon in London
Карта
Општи податоци
ГрадЛондон
ЗемјаАнглија, Велика Британија

Лондонскиот пантеон (англиски: Pantheon in London) е поранешен објект кој се наоѓал на јужната страна од Оксфорд Стрит, Лондон, Англија. Објектот бил изграден од страна на архитектот Џејмс Вајат, и отворен во 1772 година.

Главната ротонда била една од најголемите во Англија. Централната купола во голема мера наликувала на пантеонот во Рим. Во овој објект се одржувале голем број на културни манифестации, за да подоцна истиот тој објект биде претворен во театар.

Пред да биде објектот срушен, во 1937 година, оваа градба служела како базар на кој се тргувало со вино. Денеска, на ова место се наоѓа регионот Маркс Спенсер. Архитектура од 18 век