Ломбардски ритам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Една мерка на ритамот „Скоч снеп“ или ломбардски ритам, означена во музички лист во 4/4.

Ломбардскиот ритам или скоч снеп - синкопиран музички ритам во кој кратка, нагласена нота е проследена со подолга. Ова го враќа образецот вообичаено поврзан со музичките точки или нееднаквите точки, во кои подолгата вредност претходи на пократката.

Во барокната музика, ломбардскиот ритам се состои од нагласена шеснаесеттина нота проследена со осмина нота со точка.

Во шкотските народни танци, скоч снепот (или шкотскиот снеп) е истакната одлика на страстпито.

Поради имиграцијата на Шкотите во Апалачија, елементите на шкотската музика, како што е ломбардскиот ритам, се присвојуваат во популарните музички облици на XX и XXI век. Во современата северноамериканска поп и рап музика, ломбардскиот ритам е многу чест; неодамнешните изданија на Пост Мелоун, Карди Б и Аријана Гранде се одликуваат со скоч снепот. Песната на Гранде „7 Rings“ била предмет на контроверзии околу овој ритам, при што неколку хип-хоп уметници (Принцес Нокиа и Соулџа Бој) кои го користеле ритамот на иконски начин, покренале обвиненија за плагијат.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Temperley, Nicholas; Temperley, David (September 2011), „Music-Language Correlations and the "Scotch Snap"“, Music Perception, 29 (1): 51–63, doi:10.1525/mp.2011.29.1.51