Локални избори во Македонија (2021) — Град Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локални избори во Град Скопје
Градоначалник
Скопје
2017 ←
17 и 31 октомври 2021 → 2025

Регистрирани 467.373 (прв круг)
Излезност 51,44% 11.57пп (прв круг)
46,49% 4.95пп (втор круг)
 
Кандидат Данела Арсовска Петре Шилегов Петар Георгиевски - Камиказа
Партија независна[б 1] СДСМ Левица[б 2]
Добиени гласови 86.698 (прв круг)
118.749 (втор круг)
78.783 (прв круг)
90.672 (втор круг)
20.609
Удел 37,68% (прв круг)
54,65% (втор круг)
34,24% (прв круг)
41,73% (втор круг)
8,96%

 
Кандидат Ана Петровска Бени Шаќири Александар Тортевски
Партија ЗХГ ДОМ/ЛДП[б 3] Твоја
Добиени гласови 9.954 8.911 2.669
Удел 4,33% 3,87% 1,16%

Распледелба на гласови по населени места во вториот круг

Градоначалник пред изборите

Петре Шилегов
Петре Шилегов
СДСМ

Избран за Градоначалник

Данела Арсовска
Данела Арсовска
независна[б 1]

Локални избори во Град Скопје во 2021 година — избори кои се оддржале на 17 октомври 2021 година со цел да се изберат советници и градоначалник на Град Скопје.[4] Изборите биле распишани на 6 август 2021 од претседател на Собранието Талат Џафери.[4] Според календарот на ДИК, крајниот рок за поднесување кандидатури за советнички листи и за градоначалници бил 11 септември 2021 година.[5] Изборната кампања за првиот круг започнала на 27 септември и траела до 15 октомври.[5]

Позадина[уреди | уреди извор]

За учество на локалните избори во Скопје биле поднесени 12 кандидатури за градоначалници на Градот Скопје, 15 советнички листи за советот на Градот Скопје, 49 кандидатури за градоначалници за општините во Градот Скопје и 95 советнички листи за советите на општините во Градот Скопје. Во општините Центар, Карпош, Гази Баба и Градот Скопје свои независни советнички листи поднеле граѓанските иницијативи Шанса за Центар, Независни за Карпош, Зелените од Гази Баба и Зелен хуман град. ЗХГ покрај со своја советничка листа настапиле и со свој кандидат за градоначалник, Ана Петровска.

Кампања[уреди | уреди извор]

Дебати[уреди | уреди извор]

Прв круг[уреди | уреди извор]

Дебати за изборите за градоначалник на Град Скопје, 2021
Датум Организатор Канал Видео запис     П  Присутен    O  Поканет, но отсутен   НП  Непоканет 
28 септември ТВ 24 ТВ 24 прв дел
втор дел
П П П П П О П П П П П П
8 октомври 360 степени Алсат врска П НП П НП НП НП НП П П НП П П
9 октомври Само вистина Канал 5 прв дел
втор дел
НП НП НП НП НП НП П П НП НП П НП
13 октомври Топ тема Телма врска П НП П НП НП НП НП П П НП П П
врска НП П НП П О П П НП НП О НП НП
15 октомври Само вистина Канал 5 прв дел
втор дел
П НП П НП НП НП НП НП НП НП НП П
15 октомври МРТ МРТ 1 врска П П П П О П П П П П П П

Втор круг[уреди | уреди извор]

Дебати и интервјуа за вториот круг од изборите за градоначалник на Град Скопје, 2021
Датум Организатор Канал Видео запис     П  Присутен    O  Отсутен 
Арсовска Шилегов
22 октомври Само интервју Канал 5 прв дел
втор дел
О П
25 октомври Топ тема Телма врска П О
26 октомври врска О П
24 анализа ТВ 24 врска П О
О П
27 октомври Тема на денот Сител врска П О
28 октомври Само интервју Канал 5 прв дел
втор дел
П О
29 октомври Тема на денот Сител врска О П
Објектив МРТ 1 врска О П

Тек на изборите[уреди | уреди извор]

Прв круг[уреди | уреди извор]

Изборниот процес за избор на Градоначалник на Град Скопје, членови на Советот на Град Скопје, градоначалници и членови на советите на општините во Градот Скопје започнал на 17 октомври во 07:00 часот на сите 685 избирачки места. Дел од местата отвориле со задоцнување поради проблеми со апаратите за биометриска идентификација на гласачите. Процесот течел мирно без поголеми проблеми со времени прекини на одредени избирачки места од технички причини. Броењето и евидентирањето на гласовите траело до раните утрински часови на 18 октомври.

Дел од критиките се однесувале на сличните бои на гласачките ливчиња и следствено мешање на кутиите. Апаратите за биометриска идентификација имале проблеми при распознавање на отпечатоците, а на одредени места 30 % до 50 % од гласачите не можеле да бидат иднетификувани на овој метод. Според претседателот на ДИК, причина за овој проблем било добивањето стари и неквалитени отпечатоци од страна на МВР.[6]

По сумирање на резултатите во шест од општините — Аеродром, Бутел, Гази Баба, Ѓорче Петров, Кисела Вода и Сарај, биле избрани градоначалници во првиот круг. Во останатите четири општини — Карпош, Центар, Чаир и Шуто Оризари, како и во Градот Скопје изборот за градоначалник ќе биде во вториот изборен круг.

Градоначалник[уреди | уреди извор]

КандидатПартијаПрв кругВтор круг
Гласови%Гласови%
Данела АрсовскаНезависна[б 1]86.69837.68118.74954.65
Петре ШилеговСДСМ78.78334.2490.67241.73
Петар ГеоргиевскиЛевица20.6098.96
Ана ПетровскаЗХГ9.9544.33
Арбен ШаќириДОМ/ЛДП8.9113.87
Александар ТортевскиТвоја2.6691.16
Владимир ТрајковскиРодина Македонија1.7390.76
Мунир КолашинацБДС1.6810.73
Тодор НошпалИнтегра1.3320.58
Горан АрсовскиКПМ—ТС6600.29
Славе НесторовскиТМРО6130.27
Љубомир ЈосифовскиДемократи4390.19
Вкупно214.08893.04209.42196.38
Важечки ливчиња214.08893.04209.42196.38
Поништени/празни ливчиња16.0106.967.8763.62
Вкупно гласови230.098100.00217.297100.00
Запишани избирачи/излезност467.37349.23467.37346.49
Извор: ДИК[7]
Прв круг
Арсовска
  
37,68 %
Шилегов
  
34,24 %
Георгиевски
  
8,96 %
Петровска
  
4,33 %
Шаќири
  
3,87 %
Тортевски
  
1,16 %
Останати
  
2,82 %
Втор круг
Арсовска
  
56,7 %
Шилегов
  
43,3 %

Совет[уреди | уреди извор]

Локални избори во Град Скопје
Совет
Скопје
2017 ←
17 октомври 2021 → 2025

совет на Град Скопје
Регистрирани 467.373 (октомври 2021)
Излезност 49,17% -11.64пп
Избројани гласови
99.83%
( 15:30 20.10.2021 )
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Партија ВМРО-ДПМНЕ СДСМ ДУИ
Последни избори 17 21 3
Освоени места 18 12 5
Промена во местата 1 9 2
Добиени гласови 79.409 53.204 26.351
Удел 34,57% 23,16% 11,47%

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
 
Партија Левица АА/А ДОМ/
ЛДП[б 3]
Последни избори 1 1 нова[б 4]
Освоени места 4 2 2
Промена во местата 3 1 2
Добиени гласови 20.333 11.448 9.287
Удел 8,85% 4,98% 4,04%

  Седма партија Осма партија
 
Партија ЗХГ БЕСА
Последни избори нова 2
Освоени места 2 0
Промена во местата 2 2
Добиени гласови 9.223 2.303
Удел 4,01% 1,00%

Резултати по општини
ПартијаГласови%Места+/–
ВМРО-ДПМНЕ79.40935.8918+1
СДСМ53.20424.0412-9
ДУИ26.35111.915+2
Левица20.3339.194+3
АА/А11.4485.172+1
ЛДП/ДОМ9.2874.202+2
ЗХГ9.2234.172+2
Вкупно209.25594.57450
Важечки ливчиња209.25594.57
Поништени/празни ливчиња12.0175.43
Вкупно гласови221.272100.00
Запишани избирачи/излезност467.37347.34
Извор: ДИК[8]

Резултати во општините на Град Скопје[уреди | уреди извор]

Резултати од изборите за советски листи во општините на Град Скопје, 2021

Аеродром[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Тимчо МуцунскиВМРО-ДПМНЕ18.85755.11
Александар ФилиповскиСДСМ8.97126.22
Весна КираџиеваЛевица3.85511.27
Билјана Аврамоска - ЃорескаДОМ/ЛДП9392.74
Миле ПетковскиТМРО1800.53
Вкупно32.80295.87
Важечки ливчиња32.80295.87
Поништени/празни ливчиња1.4134.13
Вкупно гласови34.215100.00
Запишани избирачи/излезност66.90551.14
Извор: ДИК[9]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
ВМРО-ДПМНЕ15.83646.2814+2
СДСМ9.03326.408-7
Левица5.96417.435нова
ДОМ/ЛДП1.1003.210нова
Интегра2140.630нова
Родина Македонија1810.530нова
БДС1460.430нова
ТМРО1180.3400
Единствена Македонија970.2800
Вкупно32.68995.5427
Важечки ливчиња32.68995.54
Поништени/празни ливчиња1.5274.46
Вкупно гласови34.216100.00
Запишани избирачи/излезност66.90551.14
Извор: ДИК[10]

Бутел[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Дарко КостовскиВМРО-ДПМНЕ9.01252.79
Велимир СмилевскиСДСМ6.83140.01
Вкупно15.84392.80
Важечки ливчиња15.84392.80
Поништени/празни ливчиња1.2297.20
Вкупно гласови17.072100.00
Запишани избирачи/излезност33.36451.17
Извор: ДИК[11]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
ВМРО-ДПМНЕ6.88540.3310+2
СДСМ3.26819.144-4
ДУИ2.39414.023+2
Левица1.2757.471+1
АА/А1.1496.7310
Беса3972.330-1
ДПТМ2671.5600
БДС2251.320нова
ДОМ/ЛДП2081.220нова
ДНЕТ820.4800
Родина Македонија570.330нова
Интегра360.210нова
Демократи130.080нова
Вкупно16.25695.23190
Важечки ливчиња16.25695.23
Поништени/празни ливчиња8154.77
Вкупно гласови17.071100.00
Запишани избирачи/излезност33.36451.17
Извор: ДИК[12]

Гази Баба[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Бобан СтефковскиВМРО-ДПМНЕ17.91060.00
Борис ГеоргиевскиСДСМ8.80429.49
Катерина Јовановска ИвановскаТМРО5741.92
Ѓорѓи ТодоровИнтегра5441.82
Вкупно27.83293.23
Важечки ливчиња27.83293.23
Поништени/празни ливчиња2.0206.77
Вкупно гласови29.852100.00
Запишани избирачи/излезност61.41348.61
Извор: ДИК[13]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
ВМРО-ДПМНЕ14.87449.8216+2
СДСМ6.99623.437-5
Левица2.9369.833+3
ДУИ1.4404.821+1
АА/А6882.3000
Зелените ог Гази Баба6642.220нова
ДОМ/ЛДП2900.970нова
Интегра1490.500нова
Родина Македонија1210.410нова
БДС930.310нова
ТМРО900.300нова
Единствена Македонија870.290нова
Демократи450.150нова
Вкупно28.47395.36270
Важечки ливчиња28.47395.36
Поништени/празни ливчиња1.3854.64
Вкупно гласови29.858100.00
Запишани избирачи/излезност61.41348.62
Извор: ДИК[14]

Ѓорче Петров[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Александар СтојкоскиВМРО-ДПМНЕ9.77950.23
Александар НаумовскиСДСМ6.59733.89
Александар ДимиријевиќЛевица1.7368.92
Љупчо ЈаневскиДОМ/ЛДП4292.20
Сашо ПанговскиТМРО1120.58
Димче ПетровскиДемократи780.40
Вкупно18.73196.22
Важечки ливчиња18.73196.22
Поништени/празни ливчиња7363.78
Вкупно гласови19.467100.00
Запишани избирачи/излезност38.52950.53
Извор: ДИК[15]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
ВМРО-ДПМНЕ8.98846.1712+2
СДСМ6.11531.418-5
Левица2.68513.793нова
ДОМ/ЛДП6253.210нова
ТМРО840.4300
Демократи650.330нова
БДС400.210нова
Вкупно18.60295.5523
Важечки ливчиња18.60295.55
Поништени/празни ливчиња8674.45
Вкупно гласови19.469100.00
Запишани избирачи/излезност38.52950.53
Извор: ДИК[16]

Карпош[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаПрв кругВтор круг
Гласови%Гласови%
Стевчо ЈакимовскиГРОМ6.84123.6914.86449.61
Душко ВесковскиСДСМ9.31132.2413.42044.79
Оливер ЗафировскиВМРО-ДПМНЕ6.56022.71
Дарко РистовскиЛевица3.67912.74
Христа НајдовДОМ/ЛДП6442.23
Васко КостовМЕТ/МНТ3411.18
Вкупно27.37694.7928.28494.40
Важечки ливчиња27.37694.7928.28494.40
Поништени/празни ливчиња1.5045.211.6785.60
Вкупно гласови28.880100.0029.962100.00
Запишани избирачи/излезност54.63952.8654.63954.84
Извор: ДИК[17]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
СДСМ8.81430.528-6
ВМРО-ДПМНЕ8.03027.817+1
Левица4.22714.644+3
ГРОМ2.6899.3120
Независни за Карпош2.2807.902нова
ДОМ/ЛДП6212.150нова
Твоја5671.960нова
Родина Македонија1520.530нова
ТМРО1050.3600
Единствена Македонија770.2700
Вкупно27.56295.4523
Важечки ливчиња27.56295.45
Поништени/празни ливчиња1.3154.55
Вкупно гласови28.877100.00
Запишани избирачи/излезност54.63952.85
Извор: ДИК[18]

Кисела Вода[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Орце ЃорѓиевскиВМРО-ДПМНЕ14.69152.50
Филип ТемелковскиСДСМ7.69127.48
Јулијана Штрковска - КолариќЛевица2.7949.98
Ѓулистана МарковскаДОМ/ЛДП1.4815.29
Росанда МарковскаТМРО1270.45
Вкупно26.78495.71
Важечки ливчиња26.78495.71
Поништени/празни ливчиња1.2014.29
Вкупно гласови27.985100.00
Запишани избирачи/излезност53.16752.64
Извор: ДИК[19]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
ВМРО-ДПМНЕ13.40547.9012+1
СДСМ7.40526.467-5
Левица4.17614.923нова
ДОМ/ЛДП1.0643.801нова
Интегра1520.540нова
ТМРО1410.5000
Демократи1340.480нова
Родина Македонија1240.440нова
Единствена Македонија990.3500
Вкупно26.70095.4223
Важечки ливчиња26.70095.42
Поништени/празни ливчиња1.2834.58
Вкупно гласови27.983100.00
Запишани избирачи/излезност53.16752.63
Извор: ДИК[20]

Сарај[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Блерим БеџетиДУИ10.79073.10
Керим МамутиАА/А2.60617.65
Хасим МуртезаниБеса8936.05
Илјир КросиДПА870.59
Вкупно14.37697.39
Важечки ливчиња14.37697.39
Поништени/празни ливчиња3852.61
Вкупно гласови14.761100.00
Запишани избирачи/излезност32.96744.78
Извор: ДИК[21]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
ДУИ9.73865.9714+4
АА/А2.77018.7740
Беса9516.441-4
СДСМ5863.9700
ДПА910.6200
БДС860.580нова
Вкупно14.22296.35190
Важечки ливчиња14.22296.35
Поништени/празни ливчиња5393.65
Вкупно гласови14.761100.00
Запишани избирачи/излезност32.96744.78
Извор: ДИК[22]

Центар[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Горан ГерасимовскиСДСМ9.02640.24
Наташа Котлар - ТрајковаВМРО-ДПМНЕ7.46233.27
Андреа ЈанковЛевица2.57611.48
Антони НовотниДОМ/ЛДП1.1515.13
Гога Поп-ГеоргиевскиТвоја7333.27
Силва ЈовановскаРодина Македонија1550.69
Ацо СтојановскиДемократи740.33
Вкупно21.17794.41
Важечки ливчиња21.17794.41
Поништени/празни ливчиња1.2545.59
Вкупно гласови22.431100.00
Запишани избирачи/излезност43.95151.04
Извор: ДИК[23]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
СДСМ7.59733.879-7
ВМРО-ДПМНЕ6.32528.208+1
Левица2.80312.503+3
Шанса за Центар2.62011.683нова
ДОМ/ЛДП7843.500нова
Центар се сака4552.030нова
Твоја5972.660нова
Родина Македонија1450.650нова
Демократи950.420нова
Вкупно21.42195.5023
Важечки ливчиња21.42195.50
Поништени/празни ливчиња1.0104.50
Вкупно гласови22.431100.00
Запишани избирачи/излезност43.95151.04
Извор: ДИК[24]

Чаир[уреди | уреди извор]

Градоначалник
КандидатПартијаГласови%
Висар ГаниуДУИ13.02048.87
Беким СалиАА/А9.84936.97
Кастриот РеџепиБеса1.0714.02
Елдан ЏигалБДС5902.21
Мисин ГрадинајДПА2530.95
Вкупно24.78393.02
Важечки ливчиња24.78393.02
Поништени/празни ливчиња1.8596.98
Вкупно гласови26.642100.00
Запишани избирачи/излезност58.20845.77
Извор: ДИК[25]
Совет
ПартијаГласови%Места+/–
ДУИ10.88740.8714+5
АА/А6.80525.548+6
ВМРО-ДПМНЕ2.3538.833-1
СДСМ1.5095.661-3
Беса1.0573.971-7
ДПТМ6832.5600
БДС5862.2000
ДОМ/ЛДП4651.750нова
ДНЕТ2901.0900
ДПА2540.9500
Вкупно24.88993.43270
Важечки ливчиња24.88993.43
Поништени/празни ливчиња1.7516.57
Вкупно гласови26.640100.00
Запишани избирачи/излезност58.20845.77
Извор: ДИК[26]

Шуто Оризари[уреди | уреди извор]

Градоначалник
Совет

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Данела Арсовска била поддржана од ВМРО-ДПМНЕ и Алијанса за Албанците.[1]
 2. Петар Георгиевски најави независна кандидатура за градоначалник. Тој е поддржан и предложен од партијата Левица.[2]
 3. 3,0 3,1 Партиите ДОМ и ЛДП на локалните избори 2021 настапиле заедно во коалицијата „Движење Одлучно за промени“.[3]
 4. Партиите ДОМ и ЛДП на претходните локални избори во 2017 настапиле во коалиција со СДСМ.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „ВМРО-ДПМНЕ ќе ја поддржи Данела Арсовска за градоначалничка на Скопје, објави Мицкоски“. Сакам да кажам. Скопје. 29 август 2021. Посетено на 29 август 2021.
 2. Што нуди и што очекува од изборите кандидатот за градоначалник на Скопје, Петар Георгиевски на YouTube
 3. „Потпишан договор за заедничка коалиција меѓу ЛДП и ДОМ, формирано „Движењето одлучно за промени". Медиумска Информативна Агенција. Скопје. 4 септември 2021. Архивирано од изворникот на 2021-10-23. Посетено на 4 септември 2021.
 4. 4,0 4,1 „Пратениците на одмор, локалните избори распишани, изборниот законик на пауза“. Радио Слободна Европа. Скопје. 6 август 2020. Посетено на 19 август 2021.
 5. 5,0 5,1 „ДИК: Поднесување на листи со кандидати до 11 септември, во кампања од 27 септември“. НОВА ТВ. Скопје. 7 август 2020. Архивирано од изворникот на 2021-08-19. Посетено на 19 август 2021.
 6. „Отпечатокот на Т-вага“. Нова Македонија. Скопје. 18 октомври 2021. Посетено на 19 октомври 2021.
 7. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Град Скопје“. ДИК. Посетено на 19 октомври 2021.
 8. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Град Скопје“. ДИК. Посетено на 18 октомври 2021.
 9. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Аеродром“. ДИК. Посетено на 18 октомври 2021.
 10. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Аеродром“. ДИК. Посетено на 18 октомври 2021.
 11. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Бутел“. ДИК. Посетено на 19 октомври 2021.
 12. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Бутел“. ДИК. Посетено на 19 октомври 2021.
 13. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Гази Баба“. ДИК. Посетено на 18 октомври 2021.
 14. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Гази Баба“. ДИК. Посетено на 22 октомври 2021.
 15. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Ѓорче Петров“. ДИК. Посетено на 22 октомври 2021.
 16. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Ѓорче Петров“. ДИК. Посетено на 22 октомври 2021.
 17. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Карпош“. ДИК. Посетено на 22 октомври 2021.
 18. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Карпош“. ДИК. Посетено на 22 октомври 2021.
 19. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Кисела Вода“. ДИК. Посетено на 22 октомври 2021.
 20. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Кисела Вода“. ДИК. Посетено на 18 октомври 2021.
 21. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Сарај“. ДИК. Посетено на 25 октомври 2021.
 22. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Сарај“. ДИК. Посетено на 25 октомври 2021.
 23. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Центар“. ДИК. Посетено на 21 октомври 2021.
 24. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Центар“. ДИК. Посетено на 21 октомври 2021.
 25. „Резултати од локални избори 2021 - Градоначалник на Општина Чаир“. ДИК. Посетено на 25 октомври 2021.
 26. „Резултати од локални избори 2021 - Совет на Општина Чаир“. ДИК. Посетено на 25 октомври 2021.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]